Ljubljana – ghid de oras

Ljubljana (1)Primul lucru pe care vei dori sa-l faci in capitala Sloveniei este sa gasesti raul Ljubljanca, un rau care traverseaza intregul oras. Fiind destul de mare, nu iti va fi greu sa il gasesti. De-a lungul raului vei gasi cafenele, restaurante si o piata fabuloasa in aer iber, unde vei gasi cele mai delicioase fructe si legume.

Podul Dragonului (Zmajski most) este situat la est de locatia pietei, fiind un simbol al orasului Ljubljana, fiind decorat cu mai multi dragoni inaripati ce se inalta emblematic deasupra raului.

Dupa ce vizitezi frumosul castel, fa drumul inapoi in oras pana cand ajungi in Piata Orasului. Aceasta este denumita, de asemenea, “orasul vechi”, deoarece este o parte originala a Ljubljanei. In acest loc este foarte placut sa te plimbi pe strazile inguste, unde vei gasi de-o parte si de alta magazine mici cu fel si fel de antichitati, obiecte decorative si delicii culinare traditionale. Cladirile vechi cu ale lor arhitectura impresionanta si bine intretinuta sunt, totodata, un motiv bun pentru a vizita Piata Orasului. Mai toate cladirile au decoratiuni cu multi dragoni, acestia fiind un simbol important al capitalei Sloveniei.

Inainte de a parasi piata, vei putea avea o viziune rapida a orasului Ljubljana. Imaginea femeii de pe casa galbena reprezinta interesul in dragoste pe care l-a avut marele Preseren, desi el a fost cu 25 de ani mai in varsta decat ea, aceasta alegand sa se casatoreasca cu altcineva, care avea o situatie materiala mult mai buna decat poetul.

Chiar in dreapta Juliei (femeia pe care a iubit-o Preseren) se gaseste casa Hauptmann, singura cladire care a supravietuit devastatorului cutremur din 1895. Desigur, aceasta a fost renovata in stil art noveau vienez ceva timp mai tarziu, fiind astazi o cladire de mare interes pentru turistii care viziteaza capitala Sloveniei. Pastreaza cotitura spre dreapta si vei observa o replica gigantica a centrului orasului si, un pic mai departe, vei zari o biserica mare si roz, denumita Biserica Franciscana a Sfintei Maria. Daca vei continua plimbarea in aceeasi directie, vei gasi un alt obiectiv turistic de mare interes, o cladire bombata cu multe ferestre, Centromerkur, acesta fiind primul mare magazin construit dupa cutremurul din 1895.

Casa Joze Plecnik este un loc minunat plin cu jucarii, decorata cu mobilier inteligent si cu alte lucruri incantatoare pe care Plecnik le-a conceput. Aceasta casa poate fi vizitata doar cu un ghid, care iti va explica tot ce este necesar despre camerele, modelele si designul acestei cladiri interesante. Casa Joze Plecnik este, probabil, punctul culminant al Ljubljanei, fiind extrem de cautata de catre turistii care vin in Slovenia.

Daca ai timp si iti doresti sa contemplezi si imprejurimile orasului Ljubljana, poti vizita cu mare placere una sau ambele pesteri din apropiere:

Pestera Postojnska este mai turistica si mai usor accesibila cu mijloacele de transport in comun. Poti face o plimbare cu un tren de mai multe persoane chiar in interiorul pesterii si apoi sa vizitezi restul domeniului in compania unui ghid care iti va povesti despre istoria acestei pesteri.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

Ljubljana (2)