Ljubljana – obiective turistice in capitala Sloveniei

Ljubljana (1)Orasul Ljubljana este capitala si cel mai mare oras din Slovenia. fiind infratit cu Viena, Moscova, Bruxelles si Atena.

La o prima impresie am putea spune ca Ljublijana nu este altceva decat o Praga in miniatura, dar e total gresit. Daca in capitala ceha predomina stilul gotic, aici barocul e prezent in aproape orice cladire istorica. Este adevarat ca amandoua au un aer boem, romantic insa nu putem vorbi de o asemanare.

Slovenia este membra UE astfel incat nu aveti nevoie de viza pentru a ii admira capitala. Moneda oficiala este euro, iar limba de circulatie slovena. Daca cunoasteti sarba va poate fi de ajutor sa vorbiti cu localnicii mai in varsta, avand in vedere ca tara lor a facut parte din Republica Socialista Federala Iugoslavia.

Obiective turistice

Pentru ca municipalitatea si-a propus sa promoveze Ljubljana ca pe un oras romantic, vom incepe cu Podul Macelarilor. In ciuda numelui sinistru acesta este un pod al iubirii si a fost construit recent, in 2010, facand legatura cu Piata Centrala. Pe el se regasesc numeroase statui ale faimosului sculptor sloven Jacov Brdar, dar si asa zisele lacate al iubirii. Indragostitii isi aleg un lacat pe care il inchid si arunca cheia in rau.

Un pod mult mai celebru este Podul Dragonilor pe care se gasesc statui cu dragoni. Balaurul este simbolul orasului, animalul mitic simbolizand puterea, curajul si maretia, iar alegerea lui ca imagine a tine oarecum de legenda eroului grec Iason care a omorat dragonul in timp ce cauta Lana de Aur.

Foarte aproape de cele doua poduri ce traverseaza raul Ljubljanica se afla Centrul Vechi in care se impune Castelul. Acesta este cu siguranta unul dintre cele mai importante obiective turistice din capitala slovena si a fost construit in secolul XVI, dupa ce a fost demolat vechiul castel, ridicat in 1130. In interior au loc numeroase expozitii permanente sau temporare legate de istoria Sloveniei sau a zonei.

In apropierea castelului va puteti cumpara suveniruri din Galeria Rustika, specializata in arte si meserii populare.

Biserica Franciscana Buna Vestire este cel mai important lacas de cult religios din Ljubljana. Este o cladire baroca ce dateaza din secolul XVII si care gazduieste o biblioteca alcatuita din aproximativ 8000 de manuscrise si carti religioase foarte importante.

Alte biserici importante sunt: Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Sfantul Petre si Biserica Sfantul James. Biserica Sfantul Nicolae a fost ridicata la mijlocul secolului XIII, pe locul altei biserici. A fost construita in stil gotic insa din cauza numeroaselor incendii, provocate intentionat de oastea Imperiului Otoman, fascisti sau nazisti, a suferit numeroase restaurari care au facut ca stilul arhitectural din prezent sa fie barocul. Biserica Sfantul Petru este o biserica romano-catolica, ridicata in stil baroc in secolul XVIII, iar Biserica Sfantul James a fost construita in acelasi stil, in 1613.

Ljubljana are si cateva muzee care merita vizitate: Muzeul de Arhitectura, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul National de Istorie Contemporana etc.

La sud de centrul istoric, exista un sit arheologic ce dateaza din perioada romana. Aici se presupune ca a existat baza militara Emona, care a fost arsa de huni.

Gradinile si parcurile

Gradina Zoologica se intinde pe o suprafata de aproximativ 5000 de metri patrati. Mult mai interesanta pare a fi Gradina Botanica, fondata in 1810 si care cuprinde peste 5000 de specii si subspecii de plante, originare din regiune sau chiar de pe alte continente.

Putin diferita de cele doua este gradina Ferent din centru. Aceasta se evidentiaza prin cele cateva situri arheologice. Nu uitati de Parcul Tivoli, cel mai mare din localitate.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

Ljubljana (2)