Marele Bazar din Istanbul: un obiectiv must-see

Istanbul  (1)Intins pe o suprafata uriasa in centrul orasului, Marele Bazar (Kapali Carsi, care inseamna “piata acoperita”) din Istanbul a fost primul mall construit vreodata. In timpul perioadei bizantine, acesta a fost locul unei piete pline de viata. Cand, insa, otomanii au ajuns aici, piata a crescut tot mai mare si a devenit mult mai diversificata. Locatia a atras o multime de producatori si comercianti, crescand rapid, ridicandu-se bucati separate cu acoperis care, in cele din urma, aveau sa se uneasca cu piata initiala, formand Marele Bazar. Inainte cu mult timp, Marele Bazar a fost centrul de comert pentru intregul Imperiu Otoman. La inceput, piata era blocata si pazita de peste o suta de soldati in fiecare noapte, la fel ca un castel fortificat.

Marele Bazar a ramas centrul comercial al Turciei – atat pentru localnici, cat si pentru comerciantii internationali – prin anii 1950. Acesta continea circa 4000 de magazine cu tot ce iti poti imagina, de la bijuterii la haine de matase, vase traditionale din arama si obiecte exotice orientale. Dar apoi, Marele Bazar a fost descoperit de turistii care erau in cautarea unei experiente supreme, de explorare a pietei orientale. Astfel, indemnati de turistii innebuniti dupa cumparaturi, cu portofele grase si foarte generosi, preturile si chiriile au crescut foarte mult, iar negustorii si producatorii modesti s-au aflat in scurt timp in imposibilitatea de a concura cu ceilalti vanzatori cu mai mult succes. Din aceasta cauza, comerciantii umili s-au mutat in afara bazarului, fiind inlocuiti cu magazine de suveniruri si covoare.

Istanbul  (2)

Astazi, Marele Bazar vinde de zece ori mai multe bijuterii decat obisnuia sa vanda prin anii ’50. In timp ce turistii iau cu asalt din ce in ce mai mult acest loc de cumparaturi minunat, localnicii considera ca aroma pietei de acum este mai occidentala decat orientala. Si totusi, chiar daca Marele Bazar si-a pierdut o parte din ambianta traditionala, inca se gasesc aici destule artefacte care fac din acest loc o experienta de neinlocuit in Istanbul.

Istanbul  (4)

Confruntarea cu comerciantii agresivi

De-a lungul Marelui Bazar si peste tot in Orasul Vechi din Istanbul, o sa fii in mod constant bombardat de oameni care vand tot ce iti poti imagina. Acest lucru poate fi intimidant, dar e distractiv daca ai putin simtul umorului si incerci sa le intelegi metodele de vanzare.

Regula cea mai importanta este sa nu te simti obligat sa te uiti la ceea ce nu vrei sa cumperi. De regula, turistii care vin din Occident sunt foarte politicosi, lucru de care profita la maxim comerciantii turci. Acestia vor intra in vorba cu tine si, cunoscandu-te putin, vor stii ce anume cauti, de ce ai nevoie, sau te vor convinge ei ca ai nevoie de un anumit lucru, doar pentru a reusi sa iti vanda ceva.

Daca nu esti interesat, spune, pur si simplu “Nu, multumesc!” si treci pe langa ei, ignorand comentariile suplimentare. Aceasta reactie a ta ar putea parea rece, dar este singura cale de a vizita aceasta piata fara a fi constant legat in diverse conversatii.

Daca, pe de alta parte, ai chef de vorba sau doresti sa afli mai multe despre marfa vanzatorilor, ei bine, negustorii vor fi mereu disponibili sa iti ofere toate informatiile de care ai nevoie si chiar mai mult. Insa trebuie sa ai grija sa nu te antrenezi intr-o conversatie prea lunga, deoarece le poti oferi sperante false vanzatorilor, crezand ca esti in cautarea unor lucruri pe care doresti sa le cumperi, iar in final iti va fi mult mai dificil sa te retragi politicos din interactiune.

Cu toate acestea, ar fi pacat sa intri in acest univers al suvenirurilor si obiectelor dominat de covoare si bijuterii, fara a cumpara ceva pentru tine sau pentru apropiatii tai. Aici vei descoperi ca negustorii inca tind sa fie grupati special pe anumite strazi, ale caror nume amintesc de multe elemente disparute in timp. Cele mai cunoscute strazi sunt: Helmet Makers, Fez Makers, Napkin Makers, Quilt Makers, etc. Dealerii de carti s-au mutat din Marele Bazar intr-unul mai mic, situat in aer liber, fiind cunoscut ca Sahaflar Çarsisi, acesta gasindu-se in apropiere de Poarta Beyazit.

Negocierea este o parte esentiala in cumparaturile din Marele Bazar. Nu cumpara obiectul dorit la primul pret pe care ti-l cere negustorul. Ceea ce constituie un pret bun este un lucru cu totul subiectiv si, cel mai probabil, vei putea achizitiona lucrurile dorite la un pret mult mai mic decat cel initial pe care ti-l spune vanzatorul. De altfel, negustorii se asteapta intotdeauna la o tocmeala pentru un pret mai mic, astfel ca mereu vei ajunge sa cumperi ceea ce iti doresti la un pret mai mic. Nimic nu are etichete cu preturi, la urma urmei, asa ca totul tine de negociere. Mai mult decat atat, experienta in sine este foarte distractiva. Cu siguranta, te vei distra nespus in timp ce vanzatorii, care vorbesc, de asemenea, engleza si germana, te vor ademeni cu marfa lor cea mai buna.

Istanbul  (3)

O dupa-amiaza pe indelete petrecuta in explorarea bazarului, stand intr-una din cafenele si observand multimile de oameni care trec, precum si negocierile pentru noile achizitii purtate de catre dornicii cumparatori, ar putea fi unul dintre cele mai bune moduri de a recuceri atmosfera romantica si veche a Istanbulului.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro