Mergi la munca in UK? Iata cum iti gasesti usor o locuinta de inchiriat!

locuinte-in-uk-foto-alexey-fedorenkoUna dintre marile probleme pentru cei care incep o viata noua, in strainatate, este chiria. Intregul proces de a inchiria un apartament este destul de complicat peste tot, insa daca vrei sa il duci la bun sfarsit in UK trebuie sa te asiguri ca respecti niste pasi.

Iata, asadar, un mic ghid care te ajuta sa faci alegerea corecta si sa ai doar de castigat de pe urma inchirierii unei locuinte in UK.

Un prim lucru pe care trebuie sa il stii este faptul ca poti inchiria locuinta fie printr-o agentie, fie direct de la proprietar. Majoritatea proprietarilor colaboreaza cu agentii, insa vei gasi destul de multe locuinte private care pot fi inchiriate.

Care sunt avantajele si dezavantajele inchirierii prin agentie?

Inchirierea prin agentie este avantajoasa deoarece nu trebuie sa iti faci multe probleme. In cazul in care se intampla ceva in apartamentul inchiriat, cei de la agentie sunt cei care vor rezolva problema, asadar, poti fi cat se poate de linistit.

Din pacate, inchirierea prin agentie poate sa coste destul de mult, poate sa iti ceara destul de multe referinte si impune o anumita durata pentru contract (intre 6 si 12 luni). Majoriatea romanilor care sunt la inceputul drumului in UK, nu au nici referinte si nici nu stiu daca vor sta minim 6 luni in acelasi loc.

Care sunt avantajele si dezavantajele inchirierii private?

De multe ori este mult mai simplu sa intri in contact direct cu proprietarul. O astfel de decizie te scuteste de un numar destul de mare de documente, iti ofera flexibilitate in ceea ce priveste durata de inchiriere si nu necesita referinte.

La dezavantaje putem trece faptul ca esti mult mai expus la diverse inselaciuni. Daca esti atent, insa, totul va fi in regula.

De unde poti inchiria locuinte in UK?

La fel ca in Romania, exista destul de multe locuinte oferite spre inchiriere pe internet. Site-uri precum Zoopla sau Gumtree au mii de apartamente si case gata pentru a fi inchiriate.

Mai exista cateva lucruri pe care trebuie sa le stii, inainte de a incepe cautarile: poti opta pentru locuinte mobilate sau nemobilate. De regula, cele mobilate costa cu 50-100 de lire in plus, in fiecare luna, insa te scutesc de cheltuieli destul de mari pe care ar trebui sa le faci la inceput.

Atunci cand iti calculezi bugetul trebuie sa te gandesti si la facturi. In pretul chiriei nu este inclus si gazul, electricitatea sau internetul, care nu sunt tocmai ieftine.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a inchiria locuinta perfecta?

Pasul 1. Cauti pe internet, gasesti locuintele cele mai potrivite pentru ceea ce iti doresti si faci cerere de vizionare.

Pasul 2. Vizionezi locuintele selectate si in cazul in care esti interesat de una dintre ele, platesti un depozit. Acesta este, de regula, echivalent cu valoarea chiriei pentru o luna. Daca inchiriezi prin agentie trebuie sa platesti si o serie de taxe, pe care trebuie sa le iei in considerare.
Teoretic, la sfarsitul contractului, depozitul depus trebuie sa se intoarca la tine, insa pentru a se intampla acest lucru trebuie sa te asiguri ca lasi casa intacta.

Pasul 3. Verifici locatorul. Inainte de a semna un contract si chiar inainte de a plati depozitul, mai ales daca optezi pentru inchiriere privata, este bine sa ceri un act de proprietate si un act de identitate. De asemenea, poti verifica la Biroul de carte Funciara daca totul este in regula.

Pasul 4. Semneaza contractul si afla-ti drepturile. Citeste cu atentie contractul de inchiriere pe care il semnezi si asigura-te ca iti cunosti toate drepturile. In UK, chiriasii au destul de multe drepturi, dar evident, au si obligatii.

Pasul 5. Faci inventarul lucrurilor pe care le gasesti in locuinta. Daca inchiriezi prin agentie, aceasta iti va cere un inventar cu tot ceea ce exista in casa. Este bine sa il faci cat mai complex, in asa fel incat sa ai sanse cat mai mari sa iti recuperezi depozitul, la sfarsit. Fiecare pata de pe perete, fiecare sertar care nu functioneaza si in general, fiecare defect, trebuie sa fie trecut in inventar. Daca scrii absolut totul si oferi dovezi prin poze si clipuri video, nu poti fi responsabil la sfarsit pentru stricaciuni. Daca nu faci cum trebuie inventarul, este posibil sa ti se opreasca depozitul pentru reparatii.

Pasul 6. Pune cat mai multe intrebari! Este bine sa fii cat mai informat, asadar, intreaba cat mai multe lucruri, pentru a te asigura ca totul va decurge ca la carte. Trebuie sa stii cand si unde platesti chiria, ce include aceasta, cine este responsabil pentru intretinere si reparatii, daca exista un certificat de siguranta a gazelor sau daca poti inchiria camerele libere altor persoane.

Cum sa te feresti, in asa fel incat sa nu fii pacalit?

In UK, la fel ca in orice alta parte a lumii, exista oameni cu intentii bune si oameni cu intentii mai putin bune. Pentru a te feri de escroci, este bine sa ceri o chitanta atunci cand platesti depozitul, sa iti pui intrebari in cazul in care pretul apartamentului pe care il vizezi este mult mai mic decat pretul mediu din zona si sa verifici proprietarul.

Partea buna atunci cand inchiriezi locuinte in UK este faptul ca ai o multime de avantaje, chiar daca ai un cost destul de mare pentru ele. Spre exemplu, daca ai venituri mici sau esti somer, exista o institutie (Housing Benefit) care te poate ajuta sa iti platesti chiria. De asemenea, Exista mai multe institutii de tip Housing Executive care te ajuta cu sfaturi pentru a gasi locuinta perfecta pentru tine.

Daca ai probleme cu proprietarul, departamentul de locuinte de la autoritatea locala, Citizens Advice Bureau sau alte institutii de acest fel din orasul in care ai ales sa locuiesti, iti vor oferi consiliere.

Inceperea unei noi vieti in UK poate sa fie extrem de dificila. Daca reusesti sa treci cu bine peste pasul in care trebuie sa iti gasesti o locuinta, totul poate intra pe un fagas normal iar viata ta poate sa devina din ce in ce mai interesanta.

*Sursa foto: Alexey Fedorenko / Shutterstock.com