München, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei

München este un oraş elegant şi modern, bogat în  posibilităţi de distracţie şi în obiective de văzut, care păstrează destule elemente tradiţionale care-i sporesc atractivitatea, motiv pentru care este vizitat anual de milioane de turişti.

munchen_mare1

Capitala landului Bavaria este cel de-al treilea oraş ca mărime din Germania, după Berlin şi Frankfurt, fiind însă cea mai bogată urbe a celei mai avute ţări din Europa. Sunt nenumărate obiective turistice pentru care merită să vizitezi München şi în altă perioadă decât în timpul vestitului festival al berii Ocktoberfest care are loc la începutul lunii octombrie.

Nicio vizită în München nu poate ocoli partea veche a oraşului, Altstadt, iar străduţele sale pietonale te conduc către multe din obiectivele cu importanţă istorică din Bavaria. Aici se află Domul-impozant cu cele două turnuri de aproape 100 de metri înălţime-şi Peterskirche, cea mai veche biserică din oraş, datând din secolul al XII-lea.

Nu rataţi Altstad!

Apoi este vestita Marienplatz, piaţa centrală din München, unde duc toate străduţele din Altstad. Nu ai cum să treci cu vederea Mariensäule (Coloana Mariei) – monument construit în 1638 având pe soclu Statuia din aur a Fecioarei Maria, protectoarea Bavariei, şi să nu-ţi pui la încercare aparatul foto când încep să bată cele 43 de clopote ale Glockenspiel din turnul primăriei, Rathaus. Apoi urcaţi în Altes Rathaus (Vechea Primărie), de unde de la înâlţimea celor 85 metri ai săi se zăresc Alpii….

Muzee de artă şi de tehnică celebre

La o aruncătură de băţ se află opulentul Residenz München-Reşedinţa regală, unde sunt adăpostite adevărate comori istorice, arhitecturale şi de artă. Dacă vă interesează arta, atunci rezervaţi-vă câteva ore pentru Königsplatz. Aici se găsesc trei muzee de artă, celebrele Alte Pinakothek, Neue Pinakothek si Pinakothek der Moderne şi Muzeul Brandhorst, care cu siguranţă că vă vor încânta!
Iar fanii tehnicii şi ai automobilelor au şi ei e unde alege, atât Deutsche Museum cât şi Muzeul BMW fiind mai mult decât ofertante la capitolul exponate “tematice”.

Parcuri imense

Atât Olimpia Park, locul unde a avut loc Olimpiada din 1972, amplasat într-un parc superb, precum şi Tierpark Hellabrunn, una dintre primele grădini zoologice din lume, sunt alte atracţii de top din München. Totuşi, cel mai mare parc din oraş este Englischer Garten – Grădina Engleză, fiind locul ideal petru a lua masa la un picnic… în oraş sau pentru a-i observa pe germani cum se relaxează la iarbă verde.

 

Este mai mult ca sigur că doamnele se vor simţi atrase de nenumăratele magazine multibrand desfăşurate pe 4-5 etaje şi de buticurile mai exclusiviste sau atelierele  pentru toate buzunarele şi că, odată ajunşi aici nu veţi rata una dintre vestitele berării bavareze!

 

Munchen este aşadar un oraş suprinzător, o destinaţie pentru un weekend plin!

 

Drum bun!

Carmen Neacşu