Notre Dame, un obiectiv must-see in Paris

Notre Dame, foto Iakov KalininEste imposibil sa vizitezi Parisul si sa nu ajungi, macar cateva ore in zona catedralei Notre Dame. Este un adevarat simbol pentru parizieni si este, cu siguranta, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale lumii.

Aflata in inima Parisului, catedrala nu este doar un loc al personajelor din literatura, ci si un vestigiu crestin in care se tin inca sute de slujbe anual. De asemenea, catedrala este o adevarata bijuterie arhitecturala, iar multi spun ca acest simbol parizian este mult mai placut de admirat din exterior decat din interior.

Ce poti admira la catedrala Notre Dame?

Fiind o adevarata capodopera construita in stil Gotic, catedrala atrage prin aproape fiecare detaliu. Fatada, turnurile si interiorul pot sa impresioneze atat pasionatii de arta, cat si turistii care pur si simplu apreciaza ceva frumos.

Primul lucru pe care il vei descoperi este fatada. Aceasta este construita intr-un mod armonios si poate fi admirata in detaliu din Piata Notre Dame. Fatada Catedralei este compusa din 3 porti, dar si dintr-o galerie impresionanta cu 28 de statui ale regilor Israelului. Acestea sunt elementele majore insa. Partea de detaliu, care se regaseste pe cele 2 turnuri si de jur imprejurul catedralei poate sa completeze o imagine perfecta pentru acest edificiu, imagine ce iti va ramane intiparita in minte pentru mult timp.

Dupa ce ai admirat din plin detaliile catedralei, este timpul sa urci in cele doua turnuri. Acestea au devenit celebre in primul rand datorita lui Victor Hugo al carui personaj ( Cocosatul de la Notre Dame), traia in turnul sudic. Acesta adaposteste un clopot urias, de 13 tone si te poate duce cu usurinta cu gandul la copilarie, asta daca ai citit cartea francezului. Odata ce ai ajuns in varful turnurilor poti descoperi un peisaj deosebit, care are un farmec aparte la asfintit.  Intrarea in turnuri se plateste, insa tariful merita.

Interiorul catedralei este un alt aspect important ce merita bifat odata ce ai ajuns in Paris. Sculpturi deosebite, mobilier gotic interesant, medalii si colectii de bijuterii, toate completeaza cu succes imaginea constructiei.

Ce trebuie sa stii despre catedrala, inainte de a o vizita?

Exista unele detalii ce tin de statistica sau pur si simplu ce reprezinta simple curiozitati, pe care este bine sa le cunosti inainte de a ajunge in Ile de la Cite cu scopul de a admira aceasta constructie. Acestea vor spori farmecul vizitei:

– Catedrala a fost construita de-a lungul a 82 de ani, intre 1163 si 1345

– Din fata catedralei pleaca si kilometrul 0 al Parisului. Practic, fiecare distanta este calculata incepand de aici;

– Pentru a ajunge in varful turnurilor, trebuie sa urci nu mai putin de 387 de trepte.

– Foarte multe dintre vitraliile pe care le vei gasi in aceasta catedrala sunt deosebit de frumoase si dateaza inca de la constructia edificiului.

– Numarul de oameni care ajung sa viziteze acest obiectiv, an de an, este de 13 milioane;

– Catedrala Notre Dame este mai populara chiar decat Turnul Eiffel, asadar, este o adevarata mandrie pentru Parizieni. Putini stiu, insa, ca la un moment dat, francezii au vrut sa o demoleze. Datorita succesului pe care a inceput sa il castige ” Cocosatul de la Notre Dame” a lui Victor Hugo, demolarea s-a transformat in renovare.

Cand poti vizita catedrala, cat costa si cum ajungi la ea?

Catedrala de la Notre Dame este deschisa in fiecare zi de la 8:00 la 18:45, exceptie facand zilele de Sambata si Duminica, atunci cand programul este pana la 19:45. Accesul in interiorul cladirii este gratuit, insa daca vrei sa descoperi privelistea din turn, trebuie sa platesti 7.5 euro. De asemenea, cripta arheologica are si ea o taxa, de 3.3 euro.

Pentru a putea sa te bucuri de toate informatiile de care ai nevoie, cei care administreaza catedrala iti pun la dispozitie un ghid audio care costa 5 euro.

Exista o multime de mijloace de transport care te duc pana la Catedrala. Poti opta pentru metrou, liniile 1, 11, 4, 10, 7 sau 14 avand statii in apropierea acesteia sau poti alege autobuzele 21, 38, 47, 85, 96 sau 24. Adresa exacta este Place de Parvis Notre Dame.

Sfaturi ce te pot ajuta sa ai o experienta extrem de placuta

Cel mai bine este sa vizitezi catedrala, fie dimineata, fie seara. In primul rand, vei putea sa te bucuri de un numar mai mic de turisti si in al doilea rand, daca ajungi seara, ti se va dezvalui un Paris plin de lumina, un turn Eiffel care strajuieste intregul oras de la inaltime si un peisaj urban deosebit. Evident, pentru asta trebuie sa urci in cele doua turnuri.

In interior, este bine sa admiri inelul Sfintei Coroane de spini a Mantuitorului, dar si orga care dateaza din 1730 si care este cea mai mare din intreaga Franta.

*Sursa foto: Iakov Kalinin / Shutterstock.com