Obiective si atractii turistice in Aachen

aachen-foto-r-classenAachen, cunoscut candva sub denumirea franceza de Aix-la-Chapelle, este orasul cel mai vestic al Germaniei si, din punct de vedere istoric, unul dintre cele mai importante orase din tara, datorita pozitiei sale geografice, fiind situat in apropiere de frontierele olandeze si belgiene.

Asezat intr-o zona impadurita de la poalele muntilor Eifel si Ardennes, Aachen a fost mult timp renumit pentru izvoarele sale curative calde, cele mai calde din Europa, care au fost frecvent vizitate de personalitati regale. In Evul Mediu, Aachen era o resedinta a regilor Frankiste si o cetate indragita de Charlemagne, iar din timpul lui Otto I pana in perioada lui Ferdinand I in 1531, a fost locul de incoronare pentru 32 de regi germani. In plus fata de patrimoniul cultural bogat, orasul Aachen este, de asemenea, renumit pentru sporturile sale ecvestre.

Iata care sunt principalele obiective si atractii turistice din Aachen:

Catedrala Aachen

Cunoscuta, de asemenea, sub numele de Catedrala Imperiala (Kaiserdom), Catedrala Aachen – unul dintre primele situri UNESCO World Heritage – este formata dintr-un octogon central construit in 796 d. Hr. ca biserica a palatului lui Charlemagne (Paladin) si dintr-un corp gotic construit in 1414. Este casa mai multor artefacte istorice unice, printre care se numara un policandru prezentat de Frederick I Barbarossa, tronul de marmura al lui Charlemagne si un relicvar din aur care contine ramasitele sale. Totodata, in catedrala se remarca ferestrele din manastire, acestea fiind considerate exemple excelente de design german post-razboi.

Trezoreria Catedralei Aachen

Este una dintre cele mai bogate si importante trezorerii din Europa, continand o multime de relicve pretioase. Printre cele mai de pret obiecte ale trezoreriei sunt incluse numeroase artefacte sacre religioase si comori din Evul Mediu, dintre care cele mai cunoscute sunt Crucea Lothair si bustul lui Charlemagne (Carol cel Mare) – care sunt afisate publicului doar o data la sapte ani, in timpul perioadelor de pelerinaj – si sarcofagul Persefona.

Marktplatz

Fermecatoarea piata din Aachen contine o serie de obiective turistice notabile. Unul dintre cele mai importante este spectaculoasa Primarie Veche, construita in 1350 pe temeliile vechiului bastion imperial carolingian, cladire ce se lauda cu fresce superbe ce descriu viata lui Charlemagne. Un alt aspect important al pietei este Katschhof, ce marcheaza curtea Palatului Carolingian. In Marktplatz se gaseste, de asemenea, Muzeul International de Ziare, care se lauda cu o colectie impresionanta de mai bine de 200.000 de ziare din intreaga lume, inclusiv multe prime editii.

Forumul Ludwig pentru Arta Internationala (Ludwig Forum für Internationale Kunst)

Multe piese superbe de arta moderna din intreaga lume sunt afisate in cadrul Forumului Ludwig pentru Arta Internationala. Construita in stilul Bauhaus in 1928 astfel incat sa semene cu o statie de tren, aceasta fosta fabrica de umbrele este in prezent locul de expozitie a unei colectii fascinante de arta pop americana si fotorealism, precum si a unor exponate care prezinta evolutia artei europene inca din anii saizeci. In Forumul Ludwig sunt incluse, de asemenea, colectii de arta ale unor artisti cubanezi si contemporani, dar si picturi ale unor artisti locali.

Vechea Primarie

Grashaus, minunata Primarie Veche a orasului Aachen, are sectiuni ce dateaza inca din anul 1267, sectiuni ce au facut parte din fostul palat Charlemagne. Cladirea a devenit oficial centrul administrativ al orasului in secolul al XIV-lea, adaugandu-i-se in secolele XVII si XVIII cateva elemente baroce. Primaria Veche poate fi vizitata in prezent de catre doritori, fiind considerata atragatoare datorita statuilor regilor germani incoronati in Aachen, care se gasesc pe fatada nordica, precum si pentru magnifica Sala a Incoronarii, ce uimeste vizual cu faimoasele sale fresce din secolul al XIX-lea, realizate de pictorul german Alfred Rethel. De asemenea, in primarie sunt afisate replici de bijuterii ale Coroanei Imperiale si o colectie de piese de mobilier gotic si baroc.

Muzeul Couven

Muzeul Couven, gazduit de casa unui vechi orasean cunoscut sub numele de Haus Monheim, a fost infiintat in anul 1958 si se mandreste cu multe camere interioare superbe, ce dateaza din perioada cuprinsa intre 1740 si 1840. Colectia muzeului pune accent pe decor si artefacte ce obisnuiau sa fie prezente in casele oamenilor din clasa medie din perioada respectiva, aceste elemente apartinand, in cea mai mare parte, stilurilor rococo, clasicism timpuriu si napoleonian. In muzeu sunt expuse piese de argintarie din secolul al XVIII-lea, inclusiv ustensile de bucatarie si primul echipament de prelucare a batoanelor de ciocolata din Germania.

Vizitatorii Muzeului Couven au ocazia de a vedea, de asemenea, Muzeul Suermondt-Ludwig, unde vor putea admira colectii impresionante de sculptura medievala si arta olandeza si germana timpurie, inclusiv cateva opere originale realizate de Rembrandt van Dyck.

Bai si spa-uri

Pentru a comemora lunga traditie de spa-uri si bai din Aachen, in piata Friedrich-Wilhelm din oras s-a ridicat, in anul 1827, Elisenbrunnen, o structura neoclasica elaborata cu o fantana cu apa potabila. Pe structura sunt evidentiate cateva placi ce prezinta numele unor oameni celebri ce au calatorit aici pentru a se bucura de apele sale curative. Imobilul este utilizat in prezent pentru evenimente comunitare si expozitii, si merita, cu certitudine, o vizita!

Kornelimünster

Iubitorii de arta vor fi probabil interesati sa viziteze abatia fostului palat imperial, Kornelimünster, o cladire minunata construita in stil baroc, care gazduieste o colectie permanenta de arta contemporana, Arta din Renania de Nord – Westfalia. Galeria cuprinde si activitatea mai multor artisti locali, precum si lucrari din alte zone ale Germaniei.

Daca pleci din centrul orasului pentru a ajunge la Kornelimünster, fa o oprire si la Zoo Aachen. Aici vei  avea ocazia de a vedea indeaproape 1700 de animale din mai mult de 250 de specii.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

Sursa foto: r.classen / Shutterstock.com