Obiective turistice in orasul Brescia

BresciaBrescia este al doilea oras ca marime din regiunea Lombardia (Milano este cel mai mare) din Italia, fiind, totodata, un loc extrem de atractiv. Orasul detine o multime de obiective turistice arhitecturale de mare interes pentru vizitatori, inclusiv ruine romane, cladiri cu o arhitectura renascentista fina si parti sugestive ale exceselor lui Mussolini.

In timp ce Brescia nu are acel farmec romantic pe care il au alte orase din regiune, cum ar fi Mantua, exista, cu siguranta, destule atractii turistice in acest oras care merita cel putin o vizita.

Ca orice alt oras din Italia, Brescia are piete populare in randul localnicilor si turistilor, patru dintre ele fiind foarte mari. Cea mai atractiva piata este cea mai nordica, denumita Piazza della Loggia, aceasta continand unele dintre cele mai frumoase arhitecturi din oras, inclusiv Loggia si Dell’Orologio Torre.

Iata un traseu prin centrul orasului Brescia, unde se gasesc cele mai multe dintre monumentele istorice importante ale regiunii.

Daca vrei sa te bucuri de cele mai bune lucrari artistice din Brescia, recomandat ar fi sa incepi traseul turistic de la statia de cale ferata si sa mergi de-a lungul bulevardului care duce spre Corso Matteotti, unde se gasesc mai multe biserici si palate din secolul al XVIII-lea.

Trebuie sa vezi in special Palatul Fe d’Ostiani si Biserica Santi Nazario si Celso, pentru a putea admira picturi semnate de Moretto (Incoronarea Mariei) si Titian. Apoi continua prin Fratelli Bronzetti pentru a vizita Biserica Santa Maria dei Miracoli, reconstruita de mai multe ori intre 1488 si 1569. Aceasta are o fatada realmente superba, cu unele decoratiuni ventiene si lombarde.

Din Vicolo Sfantul Nicolae poti ajunge la Biserica Sfantul Francisc, o alta constructie deosebita, construita in stil romantic intre anii 1255 si 1265. Aceasta biserica este interesanta deoarece contine un numar considerabil de picturi importante si antichitati: “Depunerea lui Hristos” semnata de un elev al marelui maestru Giotto (Giotto di Bondone, 1267-1337), lucrari din secolul al XVI-lea, cum ar fi “Nunta Maicii Domnului” semnata de Romanino (1484-1562) si multe picturi facute de elevi ai marelui Titian (Tiziano Vecellio, 1488-1576).

Dupa ce vizitezi Biserica Sfantului Francisc, recomandat ar fi sa mergi de-a lungul lui Corso Garibaldi, unde vei putea admira marile palate ale familiilor Martinengo si Colleoni. Apoi, pe strada Fenarolo, intra in Biserica Madonna del Carmine, pentru a vedea numeroase picturi semnate de Guido Mazzoni (1450-1518) si Vincenzo Foppa (1427-1515).

Continua pe strada San Faustino pentru a vizita Biserica Santi Faustino e Giovita, unde interiorul te va coplesi in profunzime, datorita frumusetii pe care o au tablourile impresionante pictate de Giambattista Tiepolo (1696-1770).

De aici, poti urca pana la Castelul Brescia pe dealul care domina intreg orasul, cu un portal de intrare formidabil realizat de Michele Sanmicheli (1484-1559), de unde te poti bucura de o vedere panoramica spectaculoasa a orasului. Castelul detine un turn mare din secolul al XIII-lea si contine, de asemenea, doua muzee mici, una cu o colectie de arme vechi si cealalta care comemoreaza povestea reunificarii italiene din anii 1860.

Trecand de grandioasa Porta Bruciata (“poarta arsa”, numita astfel dupa un incendiu care a avut loc in anul 1184), intra in centrul orasului, unde vei intampina Biserica Sfantului Iosif si Piazza della Loggia, realizata in stil renascentist. In Piazza del Loggia, piata cea mai atractiva din centrul orasului, poti admira loggia din secolul al XVI-lea, care a si oferit pietei numele ei, precum si un turn cu ceas cu un design foarte complicat si, de asemenea, o poarta medievala.

In Piazza del Duomo vei putea vedea Duomo Vecchio (“Catedrala Veche”), ridicata in secolul al XII-lea, in care se gasesc picturi semnate de Moretto. De asemenea, Duomo Nuovo (“Noua Catedrala” ridicata in anul 1604), se inalta si ea dominanta in aceasta piata, starnind admiratia turistilor prin constructia ei deosebita in stil renascentist. Catedrala veche are un plan circular neobisnuit si contine cateva mozaicuri de podea foarte vechi. In aceeasi piata, poti vizita, de asemenea, magnifica Biblioteca Civica numita Queriniana, care dateaza din anul 1758.

Cand ajungi in Piazza del Foro, in partea estica vei putea zari ruinele unei cladiri romane (Curia), o coloana romana mai mare de cinci metri, dar si ruinele Templului Capitoliului ridicat de imparatul Vespasianus in anul 73 d. Hr. Sapaturile arheologice din aceasta parte a Bresciei au relevat, de asemenea, un teatru roman, in care sunt vizibile si azi urme de fresce in stil pompeian.

Aici exista si Muzeul Sfintei Iulia, acesta fiind, de fapt, cel mai important muzeu din Brescia, in care se gasesc mai multe exemple de portrete romane, opere de arta in sticla si diverse bronzuri. In plus, in apropiere de acest muzeu se gaseste Muzeul Crestinului si Erei Moderne, care reuneste numeroase lucrari medievale de mare importanta istorica.

Iti poti incheia turul orasului Bresciei de-a lungul lui Corso Magenta, unde vei putea vedea Biserica Santa Eufemia (1776), Palatul Oldofredi, Biserica San Barnaba (1632), Palatul Martinengo (in stil baroc) si Galeria Tosio-Martinengo care contine mai mult de o mie de picturi ce dateaza inca din secolul al XV-lea.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro