Oktoberfest 2017 – mergi la festivalul berii cu autocarele Eurolines

 oktoberfest-2017

Oktoberfest este cel mai renumit festival nemtesc si unul dintre cele mai cunoscute evenimente din Europa. An de an, milioane de turisti din toate colturile lumii se strang in orasul Munchen pentru a se bucura de cele mai bune sortimente de bere si a socializa cu alti participanti. Anul acesta, festivalul are loc intre 16 septembrie si 3 octombrie in Munchen, la Theresienwiese.

Traditia celebrului festival a inceput in anul 1810, atunci cand Printul Ludwig s-a casatorit cu Printesa Therese von Sachsen-Hildburghausen. In onoarea acestui eveniment important din viata sa, printul a organizat o petrecere cum nu se mai vazuse pana atunci, ce a durat aproape o saptamana. Locuitorii au fost atat de incantati la prima editie incat si-au dorit ca acest “festival” plin de voie buna si muzica sa continue. Anual, traditia este pastrata si in locul denumit ulterior dupa numele printesei (Theresienwiese) se strang deopotriva localnici si turisti sa petreaca impreuna.

Informatii utile despre Oktoberfest 2017

Anul acesta festivalul va dura doua saptamani si jumatate, de la jumatatea lunii septembrie pana la inceputul lunii octombrie. Accesul este gratuit, insa acesta poate fi restrictionat in unele corturi din cauza numarului mare de participanti. Spatiul dedicat acestui eveniment va fi special amenajat, 14 corturi fiind montate in fiecare an. Toate corturile au marimi si tematici diferite. Nu exista un cort “vedeta” sau unul mai bun decat celalalt, insa corturile mai incapatoare sunt la mare cautare printre localnici.

Un alt aspect important este ca in oricare dintre cele 14 corturi iti poti face rezervare. Totusi, trebuie sa ai in vedere faptul ca fiecare cort are propriile mecanisme prin care se inregistreaza si valideaza o rezervare, asa ca citeste cu atentie regulile cortului inainte. Din pricina aglomeratiei, in timpul weekend-urilor majoritatea corturilor se inchid inainte de pranz, deoarece limita admisa de participanti este deja atinsa.

De-a lungul anilor, organizatorii evenimentului au incercat sa se indeparteze de titulatura de “festival al berii” si sa se apropie mai mult de cea de “festival de familie”. In acest sens, in fiecare an sunt organizate parade si competitii, iar in incinta festivalului se gaseste chiar si un mini-parc de distractie.

Accesul copiilor este permis numai daca sunt insotiti de un adult, iar la ora 20:00 cei sub 6 ani trebuie sa paraseasca locatia. Motivul este unul foarte simplu: numarul de vizitatorii atinge valoarea maxima in intervalul 20:00-22:30, iar locul devine extrem de aglomerat.

Ce fel de bere se serveste la Oktoberfest?

Regulile in ceea ce priveste provenienta berii servita la festival sunt foarte stricte. Aici, pot fi servite numai halbe pline cu bere ce apartin urmatoarelor fabrici de bere:

  • Augustiner-Brau
  • Hacker-Pschorr-Brau
  • Lowenbrau
  • Paulaner
  • Spatenbrau
  • Staatliches Hofbrau-Munchen

Desigur, pe langa bere mai pot fi comandate si anumite sortimente de vin si sampanie sau bauturi racoritoare. Pretul pentru o halba de 1 l este de 8-9€, iar al unei sticle de 1 l cu apa este de 6€.

Ce cod vestimentar trebuie respectat?

Oktoberfest nu este nici pe departe un carnaval al mastilor sau al costumelor. Totusi, majoritatea localnicilor vor imbraca straiele traditionale. Daca doresti sa te aliniezi trendului iti poti achizitiona si tu un costum traditional de la oricare dintre magazinele din jur. Pretului unui costum este de aproximativ 100-125€.

De ce se numeste Oktoberfest daca are loc in luna septembrie?

Initial, festivalul a avut mai multe editii care s-au tinut in fiecare an in luna octombrie, exact ca evenimentul de la care a pornit traditia insa, din princina vremii s-a decis sa fie mutat in luna septembrie.

Cum ajungi la Oktoberfest?

Locatia in care se tine festivalul se afla in inima orasului german Munchen, unde poti ajunge din Romania cu autocarele Eurolines. Afla mai multe detalii despre orar si tarife pe www.eurolines.ro

*Sursa foto:  Kzenon/Shutterstock.com