Piata Centrala din Budapesta – una dintre cele mai frumoase din Europa

Budapesta, foto Konstantin YolshinFaimoasa Piata Centrala din Budapesta (Kozponti Vasarcsarnok) a fost initial construita in 1897. Aceasta este situata pe malul Dunarii, in Piata Fovam, langa Podul Libertatii. Cladirea pietei a fost proiectata de Samu Pecz si este cea mai mare piata de interior din oras. Cladirea are o fatada de caramida portocaliu intens si un acoperis de tigla, care utilizeaza acelasi tip de placi pe care le poti vedea la Biserica Matei. Tiglele au fost proiectate special pentru aceasta piata, de catre producatorul maghiar Zsolnay.

De-a lungul Budapestei, exista cinci piete construite in mod similar, care sunt deschise in acelasi timp, dar Piata Centrala este cea mai mare. Celelalte patru piete se numesc Klauzal tér, Rákóczi tér, Hold utca și Hunyadi tér. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cladirea pietei centrale a suferit pagube imense, dar aceasta a fost ulterior restaurata complet.

Datorita locatiei si a dimensiunii foarte mari pe care o are, Kozponti Vasarcsarnok a fost aleasa ca piata centrala. Cand a fost deschisa prima data, navele navigau direct aici folosind docuri speciale. Cladirea veche a Vamii de vizavi face parte acum din Universitatea Corvinus.

Astazi, Piata Centrala ramane o piata de alimente proaspete si gustoase si, totodata, un must-see pentru turisti, chiar daca ei nu au intentia de a cumpara ceva. Chiar si celebritatile si demnitarii straini viziteaza adesea aceasta piata atat de renumita pentru istoria, dimensiunea si delicatesele ei.

La parterul pietei se vand doar produse proaspete, inclusiv carne si branzeturi. Aici se gasesc, de fapt, cele mai multe macelarii din capitala. Culoarul din stanga este dedicat, in mare parte, stocurilor de fructe si legume, in timp ce vanzatorii de pe culoarul din dreapta vand mai mult produse exotice importate. Zeci de macelari apeleaza la potentialii clienti ce trec prin acest etaj, in speranta de a-i convinge sa le cumpere kolbász-ul lor.

La nivelul al doilea se gasesc standuri de alimente, unele dintre acestea vanzandu-se la cele mai mici preturi din Budapesta. De asemenea, la acest etaj, poti alege o sumedenie de suveniruri, cum ar fi mestesuguri traditionale, articole de broderie si alte lucruri specifice culturii maghiare. Tot in acest loc vei putea cumpara celebra paprika ungureasca si Tokaji.

Subsolul pietei este ocupat de magazine de peste, un magazin asiatic, un supermarket si de o mica farmacie. Tot la subsol, cumparatorii vor gasi legume murate, in special varza acra. Aici exista, de asemenea, un chiosc in care se vand ustensile de bucatarie ieftine. Asadar, daca vrei sa te alegi cu un set de cutite de inalta calitate la un pret redus, nu rata acest raion al pietei.

Piata Centrala organizeaza, la sfarsit de saptamana, zile gastronomice internationale, in care se evidenteaza produse alimentare din alte tari. Piata este deschisa zilnic, cu exceptia zilei de duminica, atunci cand aceasta este inchisa.

Programul Pietei Centrale din Budapesta:

Luni: 06:00 – 17:00;

Marti – Vineri: 06:00 – 18:00;

Sambata: 06:00 – 15:00;

Duminica & Sarbatorile Legale: inchis.

Cum ajungi la Piata Centrala din Budapesta?

Adresa: Vámház krt. 1-3., district IX., la capatul Podului Libertatii;

Cea mai apropiata statie de metrou este Kálvin tér (M3 linia albastra). Tramvaiele 2, 47 si 49 trec, de asemenea, prin zona pietei.

Programe pentru turisti in piata centrala:

Turism National si Zilele Gastronomiei 2016:

Program: Vineri – Joi: 9:00 – 18:00, Sambata: 9:00 – 15:00.

In fiecare saptamana, de joi pana sambata, o natiune diferita introduce delicii culinare, precum si comori naturale si culturale.  Urmareste programul de mai jos si alege bucataria si cultura natiunii care te intereseaza cel mai mult:

05 – 07 Iulie – Zilele Indiei;

19 – 21 Iulie – Zilele Egiptului;

02 – 04 August: Zilele Braziliei;

16 -18 August: Zilele Thailandei;

30 August – 01 Septembrie – Zilele Poloniei;

13 – 15 Septembrie – Zilele Mexicului;

27 -29 Septembrie – Zilele Ungariei;

04 – 06 Octombrie – Zilele Australiei;

11 – 13 Octombrie – Zilele Szekely;

15 – 17 Noiembrie – Zilele Nepalului;

02 – 03 Decembrie – Zilele Craciunului.

La sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX, dupa ce Budapesta a fost formata prin unificarea Budei cu Pesta si Óbuda, orasul a devenit tot mai infloritor si si-a extins teritoriul.

Pietele haotice in aer liber nu mai putea furniza, in mod adecvat, alimente si produse proaspete numarului tot mai mare de locuitori. De aceea, liderii orasului au decis construirea unor hale acoperite, similare cu cele din Paris si din alte orase importante din Europa de Vest.

In vara anului 1897, dupa doi ani de constructii si cu doua saptamani inainte de a fi deschisa, un incendiu a distrus o mare parte a Pietei Centrale, intarziind astfel finalizarea cladirii pana in anul urmator. Cand, in cele din urma, s-a deschis, piata a devenit un mare centru de import-export si o importanta sursa de aprovizionare de alimente atat pentru locuitorii Budapestei, cat si pentru cei din restul Ungariei. Reguli stricte au fost create pentru a se mentine inalta calitate in acest centru comercial.

In primele zile, s-a creat un culoar pentru patrunderea vagoanelor in centru, cu retaileri pe partea estica si cu angrosisti in partea vestica. Piata a fost grav avariata in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a fost in graba reparata dupa aceea. Pana in 1991, aceasta a cazut intr-o stare atat de proasta, incat s-a considerat ca este prea periculos sa fie utilizata si, prin urmare, aceasta a fost inchisa pana in 1994 pentru o restaurare temeinica in care chiar si dalele vechi de pe acoperis au fost inlocuite cu replici exacte Zsolnay.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

*Sursa foto: Konstantin Yolshin / Shutterstock.com