Portobello Road, Londra – unul dintre cele mai faimoase bazaruri din lume

DIGITAL CAMERAPortobello Road din Londra este, probabil, cea mai cunoscuta piata din lume, aceasta sarbatorind 150 de ani de existenta in anul 2015. Desi este faimoasa pentru antichitati (si pe buna dreptate), piata Portobello Road este, de asemenea, un refugiu pentru iubitorii de moda, produse alimentare, carti si muzica. Este locul ideal pentru oricine doreste sa gaseasca ceva cu adevarat unic sau, pur si simplu, adora pietele pline de viata, cu negustori sociabili si cu marfa interesanta.

In cele mai aglomerate zile, tarabele se intind de-a lungul unui kilometru si jumatate pe strada Portobello, extinzandu-se, de asemenea, dupa colt, pe strada Golborne. Aici, sute de comercianti vand tot felul de lucruri vechi si noi, dar si o multime de produse alimentare delicioase.Portobello Road 1 (2)

Mai mult decat atat, in jurul pietei Portobello se gasesc mai multe magazine independente deosebite. In plus, in zilele de sambata, toate arcadele cu antichitati se deschid, cu sute de dealeri specializati, intr-un abirint de chioscuri care abia asteapta sa fie explorate de localnici si de turisti.

Daca iti place sa mergi la cumparaturi vei iubi piata Portobello! Cu un caracter foarte londonez si cu o multime de oameni din intreaga lume, pur si simplu vei adora sa descoperi comorile si chilipirurile acestui loc atat de plin de viata!

Portobello Road, anterior numit Green Lanes, pare sa fi fost nascut intr-o carare mica ce a legat Notting Hill Gate de o zona situata la nord-vest de Notting Hill, denumita Kensal Green. Data exacta in care a aparut aceasta poteca este necunoscuta. Se sugereaza ca poteca dateaza din anii 1400, dar a  devenit o artera mult mai populara odata ce a aparut Porto Bello Farm, care a fost construit in jurul anului 1740. Ferma, in sine, a fost numita astfel pentru a-l comemora pe amiralul Vernon care a capturat orasul de coasta din Puerto Bello, Panama, in anul 1739 (un oras favorizat de spanioli pentru tranzactiile de argint si alte comori). Ca urmare a constructiei fermei, cursul natural a fost sa se urmeze acest exemplu prin redenumirea strazii in Porto Bello Lane, care, la randul sau, a devenit Portobello Road in anii 1850, odata cu dezvoltarea treptata a drumurilor, locuintelor si intreprinderilor de-a lungul acestui traseu.

Piata Portobello Road, in sine, a prins viata la sfarsitul anilor 1860, cand multe case de pe acest drum erau inca in constructie. Comerciantii din piata, sau “costermongers”, asa cum au fost denumiti in acea perioada, au inceput sa vanda produse alimentare, avand un mediu de afaceri condus de un cartier in continua expansiune, care, la randul sau, a inceput sa atraga multi alti comercianti ce au inceput sa vanda medicamente si alte marfuri dintr-o gama variata de produse. Imediat au inceput sa apara si artistii de strada care tineau spectacole ce incantau clientii si simplii trecatori din aceasta piata, profitand de fluxul constant de oameni care parea sa fie generos la buzunar.

Pana la sfarsitul anilor 1920, comerciantii operau doar in zilele de sambata, in principal din cauza restrictiilor impuse asupra lor de catre consiliul local, dar dupa o lupta indelungata, consiliul a aprobat, in cele din urma, deschiderea tarabelor in mai multe zile ale saptamanii, fapt ce a ajutat la dezvoltarea intregii piete.

Pana la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in jurul anului 1945, mai multi barbati saraci au inceput sa infiinteze tarabe in care puneau spre vanzare articole de uz casnic la mana a doua si antichitati. Acestia erau renumiti pentru vanzarea articolelor de inalta calitate la preturi mici si, curand, reputatia lor a inceput sa se raspandeasca. Mai multi cumparatori informati au profitat de ofertele din piata Portobello si s-au mutat in zona pentru a face un profit rapid. Acestia, la randul lor, au inceput sectiunea de Antichitati a pietei, care este pozitionata in apropiere de capatul superior al strazii Portobello, intre Lonsdale Road si Chepstow Vile, indreptandu-se in sus, spre Notting Hill Gate.Portobello Road 1 (1)

La sfarsitul anilor 1960, comerciantii de moda au aparut si ei in aceasta piata, fiind atrasi de costul scazut al functionarii unui stand si de fluxul interminabil al potentialilor cumparatori, ducand piata Portobello Road la succesul de care se bucura in ziua de azi.

Astazi, Portobello Road este cea mai mare piata de antichitati din intreaga lume. Cu mai mult de 1500 de magazine si standuri in care se vand toate lucrurile pe care ti le poti imagina, aceasta piata te introduce intr-o lume noua, fascinanta si incantatoare!

Cand poti sa mergi in Portobello Road?

Piata in sine este deschisa in zilele de sambata, dar magazinele de pe Portobello Road sunt, desigur, deschise sase zile pe saptamana.

In fiecare sambata dimineata, la aproximativ 05:30, acest loc se trezeste la viata. Comerciantii de antichitati isi deschid standurile, unii dintre ei venind chiar si din alte tari pentru a-si expune marfa aici.

Cei mai multi proprietari de standuri sunt prezenti in piata incepand cu ora 08:00. Atunci incep sa apara si londonezii si calatorii entuziasmati, cu ale lor fete curioase si emotionate, dornici de a cumpara cele mai interesante lucruri. Piata ramane deschisa pana dupa-amiaza tarziu.

Cum poti ajunge la Portobello Road?

Aceasta piata se afla la 3 kilometri vest de Marble Arch si este foarte usor de gasit. Daca iei metroul, poti iesi la Ladbroke Grove (Hammersmith & City) sau la Notting Hill Gate.

Pentru rezervari si informatii suplimentare despre cursele Eurolines catre Londra, va invitam pe www.eurolines.ro