Praga – ghid de oras

Praga (4)De regula, capitalele statelor europene sunt intens industrializate si din punct de vedere arhitectural sunt impanzite cu blocuri de sticla pentru cladirile de birouri ale marilor companii. Praga face o exceptie si isi onoreaza eticheta de oras cultural si istoric, inobilandu-se cu titulatura de unul dintre cele mai romantice orase de pe batranul continent.

Obiective turistice in Praga

Capitala Cehiei este orasul perfect pentru un city break datorita multitudinii de obiective turistice si pub-uri incarcate de istorie si mistere. De aici s-a pornit Revolutia de Catifea ce a avut ca efect indepartarea regimurilor comuniste din 1989.

Dar, desi inca ne afecteaza, istoria recenta paleste in fata oportunitatilor pe care ni le ofera urbea faimoasa si pentru celebra bere Staropramen.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic este cu siguranta Castelul din Praga, nu doar datorita aspectului impunator ci si pentru ca e castelul construit pe cea mai mare suprafata din lume – 570 de metri lungime si 128 de metri latime. La orele 5 dimineata si 11 seara puteti vedea cum se schimba garzile, intr-un ceremonial asemanator cu cel de la Buckingham Palace, din Londra.

In apropiere se afla si Catedrala Sfantului Vitus, o alta cladire gotica veche, construita in 1344 si pe care o puteti vizita gratuit pentru anumite parti din ea.

Podul lui Carol (Charles Bridge) dateaza din secolul XIII si este unul dintre cele mai vizitate locuri din Praga, imposibil sa nu-l fi vazut prin filmele sau videoclipurile cu tenta gotica. Acesta beneficiaza si de un muzeu pe care trebuie sa il vedeti daca tot ajungeti aici. Statuile sunt si ele impresionante insa multe dintre ele nu mai sunt cele originale, fiind distruse sau alterate de-a lungul vremii, din diverse cauze.

Sala Orasului Vechi dateaza din 1338 si este o cladire neo-gotica completata in timp, nefiind construita de la inceput asa cum o vedem astazi. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost distrusa de nazisti insa a fost reconstruita. Cea mai importanta parte a acesteia este ceasul ce dateaza din secolul XV, cunoscut ca Ceasul Astronomic.

Piata Veche este si ea un punct de atractie, inclusiv pentru localnici, care prefera acest loc pentru evada din cotidian. Cea mai impunatoare cladire din apropiere este Biserica Fecioarei dinaintea lui Tyn pe care o puteti vizita gratuit, cu anumite restrictii in functie de program si de numarul vizitatorilor. Daca mergeti in grup, trebuie sa va anuntati dinainte vizita.

In apropiere se afla si Biserica Sfantului Nicolae, din secolul XVIII, care din punct de vedere arhitectural nu pare a fi la fel de interesanta ca restul, dar pentru unii dintre voi poate fi un must view, in functie de prioritati. Aici nu se tin doar slujbe religioase, ci si concerte simfonice facilitate de o orga uriasa.

Castelul Karlstejn este cel mai important castel medieval din Cehia, atragand anual peste 300.000 de vizitatori. Acesta a fost construit intre anii 1348 – 1355 si se afla la aproximativ 30 de kilometri de Praga.

Alte obiective turistice: Manastirea Strahov, Casa Inelului de Aur, casa lui Kafka, Biserica Fecioarei Zapezii, Muzeul National, Opera de Stat, Biserica Sfantul Ignatius, Biserica Sfantul Stefan, Teatrul National etc.

Cardul pentru vizitatori

La fel ca in alte orase turistice importante, vizitatorii pot achizitiona cardul de turist pus la dispozitie de municipalitate. Acesta costa intre 33 si 65 de euro, in functie de numarul de zile. Poate fi achizitionat pentru o perioada de doua, trei sau patru zile. Elevii si studentii pana la varsta de 26 de ani au reducere.

Daca aveti acest card nu veti mai plati transportul in comun, peste 50 de obiective turistice (inclusiv castelul) iar la alte obiective veti plati numai jumatate din tarif. Mai multe detalii gasiti pe praguecard.com.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

Praga (1) Praga (2) Praga (3) Praga (5)