Sagrada Familia din Barcelona – un obiectiv care nu trebuie ratat

Barcelona (5)Cel mai mare arhitect al Spaniei din toate timpurile este, de departe, Antoni Gaudi, al carui stil foarte individual si distinctiv este reflectat in lucrarile sale moderniste din regiunea catalana a Spaniei.

Cladirile creative, unice, se gasesc peste tot in Barcelona, iar creatia sa cea mai reprezentativa este, cu siguranta, biserica La Sagrada Familia, a carei constructie a fost inceputa in anul 1882, in prezent fiind inca neterminata. Se estimeaza ca data finalizarii acestei biserici gotice magnifice este 2026, centenarul mortii maestrului Gaudi.

O astfel de biserica plina de ornamente si decoratiuni impresionante ce necesita mai bine de 100 de ani pentru a fi finalizata este atat o surpriza pentru omenire, dar si un testament al geniului lui Gaudi.

Arhitectul Gaudi a fost si este inca intens studiat la nivel international pentru intelegerea lucrarilor sale. In timpul vietii sale, credinta sa romano-catolica intensa si imaginile religioase au dominat activitatea sa. Din acest motiv, el este poreclit “Arhitectul lui Dumnezeu”. Gaudi este atat de venerat in Spania si Catalonia, incat oamenii au facut cereri pentru beatificarea sa, primul pas in procesul de a deveni un sfant in Biserica Catolica.

Gaudi a avut intotdeauna o apreciere profunda pentru Spania si o mare mandrie pentru patrimoniul si cultura mediteraneana. El a crezut cu tarie ca oamenii din zona mediteraneana sunt dotati cu creativitate, originalitate si un simt innascut pentru arta si design. Fiind un tanar ce si-a petrecut o mare parte din timp in aer liber, el a profitat de aceasta oportunitate pentru a studia natura, astfel incat sa invete formele si liniile acesteia pentru a le include in creatiile sale arhitecturale si, in special, in La Sagrada Familia.

La Sagrada Familia – Biserica Sfintei Familii

Sursa de inspiratie pentru aceasta biserica grandioasa a venit initial de la un librar catalan, Joseph Maria Bocabella. In 1872, el a vizitat Vaticanul din Roma si a revenit in Barcelona, cu intentia de a construi o biserica asemanatoare. El a strans destui bani pentru a incepe constructia criptei bisericii, astfel ca in 1882 proiectul a fost deja demarat. Arhitectul din acel timp a fost Francisco de Paula de Villar si planul initial a fost pentru o biserica gotica in stil renascentist.

Antoni Gaudi s-a implicat in proiect in 1883, cand s-a retras Villar. Gaudi si-a asumat responsabilitatea ca arhitect al bisericii, dar si responsabilitatea pentru designul care, desigur, s-a schimbat radical. El a preluat constructia bisericii La Sagrada Familia si a transformat-o in stilul sau arhitectural, combinand goticul cu formele si curbele genului Art Nouveau.

Din pacate, Gaudi a murit in 1926, cand s-a finalizat mai putin de un sfert din constructie. Apoi, dezvoltarea bisericii a continuat intr-un ritm mai lent din cauza lipsei de fonduri, iar in timpul Razboiului Civil Spaniol (1934-1939) aceasta a fost intrerupta. Din 1939 constructia bisericii La Sagrada Familia a fost reluata, insa intr-un ritm tot mai incet, din cauza dictaturii lui Francisco Franco, om politic ce avea sa isi gaseasca sfarsitul in 1975.

In prezent, designul bisericii se bazeaza pe versiunile reconstruite ale celor mai bune planuri, precum si pe adaptari moderne. In plus, tehnologia de proiectare asistata de calculator a ajutat la accelerarea constructiei. Biserica are 18 turnuri imense, care ii reprezinta pe cei 12 apostoli, pe cei 4 evanghelisti, pe Fecioara Maria si, pe turnul cel mai inalt, pe Mantuitorul Iisus Hristos.

Ultimul turn va fi decorat, in cele din urma, cu o cruce uriasa, inaltimea totala si finala a bisericii urmand sa fie de 170 de metri, cu fix un metru mai putin decat dealul situat in imediata vecinatate. Motivul pentru care Gaudi a planuit ca inaltimea catedralei sa fie mai mica decat cea a dealului este faptul ca el credea ca nici una dintre piesele sale arhitecturale nu au voie sa fie mai mari decat creatiile divine. La finalul constructiei, se vor putea observa 3 fatade gigantice ale catedralei: fatada estica fiind a Nativitatii, fatada sudica fiind a Gloriei, iar cea vestica a Iubirii.

Fatada Nativitatii poarta influenta mai directa a lui Gaudi si a fost terminata inainte ca lucrarile sa fie intrerupte in 1935. Fatada Iubirii infatiseaza niste personaje chinuite, iar fatada Gloriei, care a fost inceputa in 2002, va fi cea mai mare si cea mai monumentala dintre toate trei. Cea din urma reprezinta conexiunea cu Dumnezeu.

Fatada Nativitatii a fost construita de Gaudi intre 1894 si 1930. Aceasta a fost prima finalizata, fiind dedicata nasterii lui Iisus Hristos. Gaudi stia ca nu va trai pana cand biserica va fi terminata, asa ca a hotarat sa inceapa cu aceasta fatada, pe care a imbogatit-o cu decoratiuni si ornamente uluitoare. Fatada Nativitatii este, cu siguranta, partea catedralei care caracterizeaza si surprinde cel mai bine stilul naturalist al lui Gaudi. Sculpturile sunt bogat aranjate si decorate cu scene si imagini din natura, fiecare simbol in propria maniera.

La baza coloanelor fatadei exista doua broaste testoase sculptate, una reprezentand tarmul si cealalta simbolizand marea. Acestea sunt, de fapt, simboluri ale timpului neschimbat si ireversibil. De asemenea, pe fiecare parte a fatadei se gasesc sculptati doi cameleoni ce semnifica schimbarea. Gaudi a ales aceasta fatada sa intruchipeze structura si decorarea intregii biserici. Aceasta fatada este, desigur, cea mai atractiva si cea mai accesibila publicului, fiind decorata si aranjata intr-un mod unic si spectaculos.

Desi este incompleta, biserica La Sagrada Familia face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind una dintre cele mai mari atractii ale Spaniei si, cu siguranta, cea mai de pret comoara a Barcelonei.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro