Strasbourg – ghid de oras

Strasbourg (2)

Strasbourg este un oras situat in nord-vestul Frantei, fiind considerat capitala regiunii Alsacia. Acest oras nu a apartinut intotdeauna de Franta. Fondat in anul 12 i. Hr., Strasbourg a facut parte atat din teritoriul Germaniei, cat si din teritoriul Frantei, facand acest schimb de mai multe ori de-a lungul anilor.

Strasbourg a devenit un oras independent in anul 1262, odata cu caderea Imperiului Roman, ramanand independent pana cand Ludovic al XVI-lea a hotarat sa-l introduca in teritoriul francez, in anul 1682.

Cu aproape 100 de ani mai tarziu, in anul 1871, Germania – tara care se invecineaza cu Franta in vest, langa regiunea Alsacia, peste raul Rin – a invadat Franta in timpul razboiului franco-prusac si a stabilit Strasbourgul pe teritoriul german.

Cateva decenii mai tarziu, insa, in anul 1918, in mijlocul luptelor din Primul Razboi Mondial, Strasbourg a fost recastigat de francezi. Aceasta plimbare cu caruselul nu s-a terminat inca, deoarece, in iunie 1940, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Germania a anexat din nou Alsacia in teritoriul sau.

Zona a ramas sub control german timp de circa 4 ani, pana in 23 noiembrie 1944, cand orasul a fost eliberat oficial si s-a intors in Franta, unde a ramas pana in ziua de azi.

Te-ai gandit sa-ti petreci vacanta in Strasbourg pentru a-i vizita obiectivele turistice si pentru a deslusi tu insuti motivul pentru care Franta si Germania au dorit cu ardoare sa il detina? Ei bine,  o vizita a acestui oras iti va ramane in memorie pentru toata viata, deoarece este, cu adevarat, unic prin arhitectura sa grandioasa si atractiva.

Una dintre cele mai distinctive caracteristici arhitecturale sunt cladirile din lemn inramate, sau pe jumatate din lemn, dintre care multe au fost construite inca din secolul al XV-lea. Acestea se gasesc mai ales in sectiunea veche a orasului, denumita “Petite France”.

Din punct de vedere geografic, Petite France este situata chiar in centrul orasului Strasbourg. Cele mai multe orase din Franta sunt prevazute cu astfel de “centre vechi” in mijlocul lor, sectiunile noi dezvoltandu-se ca niste cercuri concentrice, in afara “miezului vechi”, la fel ca inelele unui trunchi de copac.

Orasele din Franta s-au dezvoltat astfel deoarece, in trecut, oamenii obisnuiau sa construiasca ziduri in jurul oraselor lor, pentru a mentine siguranta si pacea.

De-a lungul anilor, francezii au dovedit ca pot face multe lucruri de calitate: vin, sampanie, rute impecabile pentru curse de biciclete, delicii gastronomice si, probabil, mai presus de toate, catedrale.

Catedrala din Strasbourg, Catedrala Notre Dame, a nu se confunda cu Notre Dame din Paris, este o capodopera gotica. Constructia acesteia a inceput inca din 1176, fiind finalizata abia cu circa 250 de ani mai tarziu, in 1439. Inaltimea interioara a navei centrale se ridica la 105 metri, iar intreaga catedrala, cu tot cu turla sa, se ridica la o inaltime impresionanta de 466 metri. Astfel, Catedrala Notre Dame din Strasbourg a fost cea mai inalta structura din lume, aproximativ 200 de ani, in perioada 1647-1874.

Fara indoiala, cel mai bun lucru despre acest obiectiv turistic din Strasbourg este faptul ca are intrarea libera. Esti liber sa te uiti la el, esti liber sa intri in el, este gratuit sa il admiri si, de asemenea, sa faci cate fotografii iti doresti. Singurul lucru pe care trebuie sa il platesti este urcarea celor 300 de trepte catre puntea de observatie, de unde te poti bucura de o vedere panoramica a orasului. Urcarea acestor trepte costa mai putin de 5 euro pentru adulti si chiar mai putin pentru copii. Turnul este deschis zilnic, incepand cu ora 09:00 sau 10:00, in functie de perioada din an.

Ce altceva poti vizita in Strasbourg?

In plus fata de catedrala Notre Dame, Strasbourg ofera o serie de oportunitati de vizitare a mai multor obiective turistice uimitoare. Iata cateva:

Palatul Rohan – Un exemplu stralucitor de arhitectura baroca, cu ale sale fatade elaborate si cu interior in stil Rococo, Palatul Rohan este, de asemenea, locul in care se gaseste Muzeul de Arheologie, Muzeul de Arte Decorative si Muzeul de Arte Frumoase.

Biserica Sfantul Toma – In interiorul acestei biserici vei gasi o fresca in stil gotic tarziu care il intruchipeaza pe Sfantul Mihail, dar si morminte ce dateaza inca din anul 1130 si instrumente muzicale istorice. Printre aceste instrumente muzicale se gaseste un Silbermann din 1741, la care a cantat numeni altul decat Mozart, in anul 1778.

Marches du Noel (Piatele de Craciun)

Traditia pietelor de Craciun de la Strasbourg a inceput in 1570, iar astazi acest oras si-a castigat un renume mondial pentru acest lucru, avand nu mai putin de 11 piete de Craciun care se desfasoara pe tot parcursul lunii decembrie. Daca esti in Strasbourg sau in apropierea lui in perioada sarbatorilor de iarna, depune un mic efort si viziteaza una dintre pietele de Craciun, pentru a te putea bucura de o priveliste si o atmosfera de poveste.

Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Strasbourg

Strasbourg a deschis usile noului Muzeu de Arta Moderna si Contemporana in anul 1998. Muzeul detine peste 18 000 de lucrari de la perioada impresionista si pana azi, cu colectii si piese individuale prea numeroase pentru a putea fi mentionate aici.

Parlamentul European

Strasbourg este sediul Parlamentului European, ale carui cladiri includ Louise Weiss, Winston Churchill si cladirile Salvador de Madariaga. Tururile turistice ale acestui complex fascinant sunt disponibile zi de zi. Asadar, daca doresti sa vezi unde se iau cele mai importante decizii la nivel european, viziteaza acest parlament.

Strasbourg este un oras care, odata vizitat, nu poate fi uitat niciodata. Pe langa arhitectura unica, acesta detine restaurante cu delicii gastronomice, vederi impresionante si o multime de obiective turistice. Bucura-te de imagini, sunete, mirosuri si gusturi in aceasta regiune frumoasa a Frantei!

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

Strasbourg (1)