Top 5 atractii turistice in Bratislava

BratislavaSlovacia este adesea numita “inima Europei”, datorita pozitiei sale centrale pe batranul continent. De cativa ani, tot mai multi turisti au inceput sa ii viziteze capitala, Bratislava, pentru a-i descoperi istoria, cultura si natura.

Cand ai la dispozitie doar cateva zile pentru a vizita capitala Slovaciei, trebuie sa te decizi ce obiective turistice sa vezi, deoarece, fiind atat de multe locuri frumoase in acest oras, ai putea sa fii coplesit.

Pentru a-ti face decizia mai usoara, iata un top 5 cu cele mai frumoase atractii turistice din Bratislava:

  1. Castelul Bratislava

Pur si simplu, nu ai cum sa treci cu vederea acest castel impunator ce sta asezat in varful dealului, chiar deasupra fluviului Dunarea. Unul dintre simbolurile capitalei Slovaciei, Castelul Bratislava este o atractie de top care trebuie vizitata neaparat in orice excursie in Slovacia, indiferent de cat timp ai la dispozitie.

Castelul Bratislava este un monument national cultural si un punct de mandrie pentru slovaci. Construit candva in jurul secolului al IX-lea, acest castel a ramas o piesa centrala de mare interes timp de 1000 de ani. Desi Castelul Bratislava a fost distrus intr-un incendiu in 1811, acesta a fost reconstruit in 1960 pentru a deveni monument cultural national.

Cand oamenii se gandesc la Bratislava, ei recunosc acest oras tocmai datorita acestui castel, simbolul cel mai recunoscut al orasului. Inca din centrul Orasului Vechi il poti zari, nefiind nevoie decat de o plimbare pe jos de 10-15 minute pentru a ajunge sus pe deal, la intrarea in castel. Exista trei porti diferite prin care poti intra in incinta castelului: Poarta Sigmund, Poarta Vienna si Poarta Nicholas. Fiecare poarta de intrare ofera acces la toate punctele de interes turistic si la zona inconjuratoare. Aceste porti au existat mereu de-a lungul istoriei castelului, avand rolul de a apara impotriva intrusilor, dar si pentru a percepe taxe.

In cazul in care vremea este frumoasa, este chiar distractiv sa petreci cateva ore mergand pe jos in jurul castelului pentru a te bucura de natura din jur. De aici, poti admira mai multe locuri frumoase ale capitalei, cum ar fi centrul orasului, Dunarea si un aspect interesant al suburbiei Petrzalka, chiar peste fluviu. Asigura-te ca ai la tine o sticla cu apa, deoarece nu sunt multe locuri acolo de unde sa te aprovizionezi in afara de cateva restaurante scumpe.

La castel se poate ajunge si prin intermediul mijloacelor de transport in comun. Troleibuzele 203 si 207 fac conexiunea intre castel si oras.

  1. Orasul Vechi

Orasul Vechi este cea mai aglomerata parte a Bratislavei si prima oprire (si, uneori, singura) pentru multi turisti.

Drumuri pavate din piatra, cladiri istorice si stradute stramte fermecatoare – acestea sunt doar cateva dintre aspectele pe care le vei observa cand mergi pe jos prin Orasul Vechi. Zona este, desigur, plina de pub-uri, restaurante, pensiuni si hoteluri.

Daca ai un buget redus, evita sa iei masa la vreun restaurant din aceasta parte a orasului. Cu toate acestea, este un loc minunat in care sa petreci chiar si o zi intreaga, fara sa te plictisesti si fara sa cheltuiesti prea multi bani.

In timp ce te vei plimba pe jos pe strazile inguste, vei observa diferite statui ciudate. Acestea sunt monumente din bronz care au fost adaugate intr-o incercare de a oferi putin umor si viata arhitecturii din perioada comunista. Printre aceste statui interesante vei da de un fotograf, un om care vine dintr-o canalizare si chiar Napoleon!

Un loc bun din care sa iti incepi plimbarea prin Orasul Vechi este chiar sub Poarta Sf. Michaels. Acesta este, probabil, locul cel mai fotografiat si cel mai usor de recunoscut din intreg orasul. Chiar in spatele portii vei putea sa observi o casa in partea de sus a restaurantului Kebab. Aceasta este cea mai ingusta casa din Slovacia si este destul de interesant sa o vezi in persoana.

La doar cateva minute distanta de Poarta Sf. Michaels este Piata Orasului Vechi. Acesta este un loc plin de magazine turistice, asadar, daca esti in cautarea celor mai bune suveniruri, ai gasit locul perfect de unde sa cumperi cele dorite.

  1. Biserica Albastra Bratislava

 Aceasta este, in mod sigur, una dintre cele mai populare atractii turistice din Bratislava. Construita in 1908, Biserica Sf. Elisabeta, asa cum este cunoscuta pe plan local, este o structura interesanta pe care merita sa o vizitezi intr-o excursie in capitala Slovaciei. Situata la o plimbare de doar 5 – 10 minute din centrul Orasului Vechi, in partea de est a Bratislavei, Biserica Albastra te va incanta de la prima vedere.

Cu un turn de aproape 40 de metri inaltime, biserica este vopsita in totalitate in albastru. Daca nu ai de gand sa intri in incinta ei pentru a te ruga, este putin probabil sa ti se permita accesul doar pentru a face fotografii si sa te uiti in jur. Din fericire, intrarea este acoperita cu o poarta, astfel ca turistii pot, totusi, sa obtina cateva fotografii ale interiorului.

Arhitectura bisericii este in stil Art Nouveau, influentele maghiare putand fi observate prin toata structura. Biserica Albastra Bratislava este una dintre cele mai atractive exemple de opere Art Nouveau din oras. Ascunsa printre strazile laterale inguste, ai senzatia ca dai peste o imagine dintr-un basm cand o privesti pentru prima data.

  1. Podul UFO

Podul UFO a fost construit pentru a conecta centrul orasului de suburbia Petrzalka. Oamenii nefamiliarizati cu orasul este posibil sa nu fi auzit de acest pod, dar odata ce il vezi falnic peste Dunare, este putin probabil sa il uiti vreodata.

Podul a fost construit in 1972, aici gasindu-se in timpul constructiei parti ale zidului orasului initial. Din pacate, vechiul cartier evreiesc si multe parti ale Orasului Vechi au fost demolate de-a lungul timpului. Cu toate acestea, Podul UFO este o caracteristica proeminenta si simbol al Bratislavei.

  1. Palatul Prezidential

Acest palat elegant in stil Rococo, construit in anul 1760, este resedinta presedintelui Republicii Slovace, avand o denumire locala de Casa Alba Slovaca. Primul proprietar al cladirii a fost Anton Grassalkovich, palatul si gradinile franceze inca purtandu-i numele. Palatul a fost folosit de-a lungul timpului pentru mai multe baluri si petreceri ale curtii regale habsburgice, devenind un centru al vietii muzicale baroce. Joseph Haydn si-a efectuat o parte din operele sale in acest palat.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro