Top 5 castele din Germania

Castelul Neuschwanstein, Germania

*Sursa foto: Frank Fischbach / Shutterstock.com

Dintre toate tarile din Europa, Germania este probabil singura tara care se poate lauda cu o colectie uimitoare de castele. De la minuni medievale la castele de basm desprinse parca din cartile de povesti, Germania le are pe toate. Unele castele au fost construite pentru a proteja orase, in timp ce altele au fost ridicate doar pentru a face pe plac regilor. In trecut, aceste proprietati au fost o inspiratie pentru Fratii Grimm in povestile lor atemporale, au format baza laboratorului lui Frankenstein si i-au oferit lui Walt Disney un model pentru a-si crea propriul castel iconic.

Iata o lista cu cele mai bune 5 castele din Germania, pe care oricine ar trebui sa le viziteze macar o data in viata:

  1. Castelul NeuschwansteinCastelul Neuschwanstein, Germania (2)

*Sursa foto: Sean Pavone / Shutterstock.com

Situat chiar in afara Füssen-ului din Germania, Neuschwanstein este probabil cel mai frumos castel din intreaga Europa. Acest castel grandios este atat de impresionant, incat insusi Walt Disney l-a folosit ca model pentru Castelul Frumoasei Adormite. Pe masura ce te apropii de acest castel de vis, vei intelege mai repede de ce Disney a iubit castelul Neuschwanstein atat de mult. Acesta nu este doar unul dintre cele mai frumoase castele din Europa; este probabil cel mai iubit castel de basm din intreaga lume.

In timp ce castelul arata de parca ar fi fost construit in Evul Mediu, acesta a fost, de fapt, opera regelui bavarez Ludwig al II-lea, in anul 1869. Ludwig a construit aceasta capodopera pe ruinele a doua castele mai vechi, avand o obsesie pentru lucrarile de opera ale compozitorului Richard Wagner. Atunci cand Wagner a avut probleme financiare, Ludwig l-a lasat sa se mute in Neuschwanstein, unde a scris unele dintre cele mai bune lucrari ale sale.

Turistii care ajung la castel sunt realmente fascinati de frumusetea arhitecturala a acestei constructii. Una dintre cele mai admirate parti ale castelului este Podul Mariei, care se intinde de-a lungul unei cascade in spatele maiestuosului palat.

Pe langa misterele castelului Neuschwanstein vei putea explora, de asemenea, castelul copilariei regelui Ludwig, Hohenschwangau, care se afla in apropiere. Acest frumos si stralucitor castel portocaliu a fost construit de tatal lui Ludwig, regele Maximilian al II-lea, pe ruinele unei vechi cetati. Aici vei observa, cu siguranta, picturile detaliate din interior, precum si vasta colectie de argintarie a familiei regale si sala lor de mese pitoreasca. O vizita la ambele castele iti va oferi o perspectiva excelenta asupra vietii regale bavareze.

  1. Castelul HohenzollernGermania, Castelul Hohenzollern

*Sursa foto: Jens Ottoson / Shutterstock.com

Hohenzollern este unul dintre cele mai uimitoare castele din Europa, inspirand imagini din miturile cu dragoni. Castelul aproape ca nu pare real, fiind situat la o altitudine de 855 de metri pe un deal, intr-o zona rurala germana. Familia regala prusaca a avut o casa pe acest deal incepand cu anul 1061 si un castel din 1267. Castelul si-a schimbat stilul de-a lungul anilor si chiar a avut parte de o recladire completa in anul 1423.

Astazi, Printul Prusiei si sotia sa inca mai traiesc in Hohenzollern, dar ei pastreaza farmecul castelului lor deschis publicului. Este aproape o raritate ca aceeasi familie regala sa detina controlul unei proprietati atat de mult timp, fapt ce mareste chiar mai mult farmecul acestui castel.

In timpul vizitei, ghidul, imbracat in straie medievale autentice, te va insoti prin partile cele mai interesante ale castelului, care includ camera stramosilor- ai carui pereti sunt ornati cu arborele genealogic al familiei regale (printre membri sunt inclusi chiar si regii Romaniei Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea si Mihai)-, sala de bal, biblioteca, apartamentul regelui, apartamentul reginei, salonul albastru si tezaurul de la subsol, in care vei putea admira coroana regala a Prusiei, diferite obiecte din metale nobile si armuri. De neratat la castelul Hohenzollern este si gradina, impresionanta prin frumusetea statuilor sale.

  1. Castelul Burg EltzGErmania, CAstelul Burg Eltz

*Sursa foto: Yuri Megel / Shutterstock.com

Ascuns intr-o vale luxurianta, Burg Eltz este unul dintre cele mai mari castele din lume. Actualul castel a fost construit intre anii 1490 – 1540, iar proprietatea a fost in mainile unei singure familii timp de peste 33 de generatii, din anul 1157. Berg Eltz este doar unul dntre cele 3 castele din regiunea raului Rin din timpurile medievale, care nu a fost distrus sau reconstruit de-a lungul timpului.

Datorita locatiei sale protejate, Berg Eltz poate fi accesat numai cu taxiul din apropiatul Münstermaifeld sau printr-o plimbare pe jos de la gara. Sunt recomandate, totusi, drumetiile deoarece ofera o perspectiva mai buna asupra asezarii superbe a acestui castel de basm, oferind impresia de fantezie medievala pura. Pe masura ce treci de podul de piatra pentru a intra in imensul castel, vei putea simti istoria acestui loc.

  1. Castelul HohenschwangauGermania, Castelul Hohenschwangau

*Sursa foto: volkova natalia / Shutterstock.com

Fara castelul Hohenschwangau nu ar mai exista Neuschwanstein. In anii 1100, Cavalerii Schwangau au construit o mica cetate aici, pe care au controlat-o pana in anul 1535. De-a lungul secolelor, cetatea si alte doua castele au cazut, pur si simplu, in ruine. In anul 1832, Printul bavarez Maximilian a cumparat terenul si a reconstruit Schwangau pe baza planurilor cetatii originale. Noul Hohenschwangau a devenit un refugiu pentru familia regala dupa ce Maximilian a devenit rege, domnia sa crescandu-si aici fiul, pe  Ludwig al II-lea.

De la malul lacului din apropierea castelului, tanarul Ludwig observa alte ruine ce se aflau sus pe deal si isi lasa imaginatia sa construiasca lucruri marete. Astfel, Ludwig, mai tarziu, a ordonat construirea castelului Neuschwanstein si multe alte proiecte extravagante care i-au adus titulatura de “Regele nebun”. Camerele din castelul Hohenschwangau sunt foarte interesante si bine decorate, reflectand istoria, traditiile si obiceiurile familiei regale care a trait aici.

  1. Castelul HeidelbergGermania, Castelul Heidelberg Oleg Senkov  Shutterstock.com

*Sursa foto: Oleg Senkov / Shutterstock.com

Complexul a fost infiintat in anul 1196 cand a fost construit castelul de sus, urmat ulterior de castelul de jos, in 1212. Cea mai mare extindere a sa s-a intamplat cand imparatul Rupert al III-lea a decis sa faca din micul castel un palat, in anul 1410.

Complexul a fost una dintre cele mai impresionante constructii din acea perioada. In anul 1537, castelul de sus a fost lovit de fulger si a ars din temelii. Palatul de jos era liber, dar cu 150 de ani mai tarziu a fost capturat de francezi. Desi castelul de sus a fost reconstruit, acesta a fost din nou lovit de fulger, in anul 1764, deteriorandu-se grav.

Astazi, turul castelului pare ireal. Acesta incepe prin vizitarea ruinelor de sus, de unde se poate observa atat orasul cat si raul. Plimbandu-te prin curti, vei admira fantanile din gradinile vechi, care au fost numite a 8-a minune a lumii in acea perioada. Unul dintre cele mai impresionante lucruri pe care le vei vedea in acest complex este, insa, Heidelberg Tun, construit in anul 1751, care este considerat cea mai mare cuva de vin din lume. Imensa structura de lemn, inalta de 23 de metri si cu o latime de 28 de metri, poate detine peste 58 000 de litri de vin. Cuva a apartinut printului Karl Theodor, pentru a stoca enorma cantitate de vin primita ca plata a taxelor.

Dupa ce vei vizita castelul Heidelberg, nu vei mai fi mirat de ce Mark Twain a scris in calatoriile sale despre acest domeniu si de ce autorul Victor Hugo obisnuia sa il frecventeze.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro