Torino – ghid de oras

TorinoOrasul Torino, situat in nordul Italiei, este renumit pentru patrimoniul sau bogat in stil baroc si pentru locatia sa magnifica aflata la umbra muntilor din apropiere.

Torino este, probabil, unul dintre cele mai mari orase din Italia. In timp ce majoritatea turistilor care vin in aceasta tara poposesc in Roma, Florenta sau Venetia, Torino este, totusi, un loc magnific pe care ar trebui sa-l vada fiecare calator. Se pare ca, in prezent, orasul este asociat doar cu industria de automobile. Intr-adevar, acesta este locul pe care Agnelli, fondatorul Fiat-ului, l-a ales sa-si construiasca imperiul de automobile.

Cu toate acestea, trebuie sa stim ca in urma cu opt decenii, o alta dinastie, nu una industriala, ci una regala a ales Torino drept capitala. Torino a fost, de asemenea, in secolul al XIX-lea locul favorit al intelectualilor si artistilor, cum ar fi Nietzsche, orasul fiind placut pentru eleganta, atmosfera, pentru cafenelele literare si, totodata, pentru mancarea sa ademenitoare.

Iata in acest articol cateva motive pentru care Torino ar trebui sa se gaseasca pe lista locurilor pe care sa le vizitezi cel putin o data in viata:

Torino este singurul oras regal al Italiei

In timp ce Roma este asociata cu antichitatea si Florenta cu Renasterea, Torino este un oras italian regal prin excelenta. Exista si alte orase italiene care au avut dinastiile lor nobile, dar in acestea au domnit printi sau imparati peste orase-stat, inainte ca tara sa fie unificata intr-un singur stat pe care il cunoastem azi sub numele de Italia.

Orasul este, de asemenea, locul de nastere al primului rege al Italiei, Vittorio Emanuele al II-lea de Savoia. De asemenea, in Torino s-au nascut unele dintre figurile politice cele mai importante si unii dintre cei mai influenti intelectuali din acea vreme, printre care Cavour, un personaj ce a jucat un rol important in miscarea spre unificarea Italiei, fiind, de altfel, prim-ministrul acestei tari in acea perioada.

Grandoarea acestui oras fascinant poate fi observata la tot pasul: in Palazzo Reale, in Palazzo Madama, in Palazzo Carignano, pe bulevardele largi, pe arcadele maiestoase, pe strazile comerciale si, desigur, in La Venaria, echivalentul Palatului Versailles din Paris.

In Torino se gasesc cafenele istorice

Acest oras detine cel mai mare numar de cafenele pe cap de locuitor, dintre care multe sunt cafenele istorice. Pe Via Po, o celebra strada din Torino, se gasesc la tot pasul cafenele, cofetarii sau patiserii. De asemenea, Piazza San Carlo, una dintre principalele piete din Torino, gazduieste trei cafenele istorice pe care ar trebui sa le viziteze fiecare turist al acestui oras.

Nu exista, probabil, niciun alt oras in lume cu atat de multe cafenele istorice inca functionale, asadar, daca vrei sa te bucuri de o atmosfera revolutionara si literara ca in secolul al XIX-lea, localurile din Torino te asteapta sa le calci pragul. Mai mult decat atat, Torino a fost un centru literar timp de mai multe secole, de la infiintarea Curtii Ducelui de Savoia pana in perioada de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Nietzsche, dar si Alexandre Dumas, Puccini, Rossini, Cavour si Cesare Pavese frecventau aceste cafenele celebre, lasandu-si amprenta asupra lor.

Torino este capitala ciocolatei din Italia

Faimoasa gianduja, pasta de ciocolata si alune aflata la originea Nutellei (care a fost initial numita pasta gianduja), dar si gianduiotti au fost create aici. O alta reteta delicioasa ce are la baza ciocolata, ce a fost creata in Torino, este bautura Bicerin, aceasta fiind preferata de aristocratii italieni si europeni. Bautura Bicerin este preparata din cafea espresso, ciocolata si frisca si este servita in majoritatea cafenelelor din Torino.

O alta dovada a traditiei imbelsugate a ciocolatei  in acest oras este Cioccolato, un targ de ciocolata care dureaza 10 zile si care aduna iubitori ai acestui ingredient din toate partile lumii pentru a se putea bucura de cele mai bune si sofisticate preparate culinare din cacao. Festivalul Cioccolato incepe la sfarsitul lunii noiembrie si se desfasoara pana la inceputul lunii decembrie.

Ai auzit de Tollywood?

Cu mult inainte de Bollywood (India) si Nollywood (Nigeria) a fost Tollywood. Torino este orasul in care cinema-ul italian s-a nascut la inceputul anilor 1900. In acest oras s-au facut investitii majore ce au contribuit la dezvoltarea filmului care se realizeaza astazi, in general.

Designul si structura deosebita a muzeului sunt, de asemenea, unice in lume. Muzeul este gazduit de cladirea iconica a orasului, Mole Antonelliana, fiind, totodata, cel mai inalt muzeu din lume.

Festivalul de Film din Torino are loc in fiecare an in acest oras, fiind cel mai important festival de acest tip din Italia, dupa cel din Venetia. Daca participi la acest festival, vei intelege de ce orasul este supranumit “Tollywood”.

Cel mai important muzeu egiptean din exteriorul Egiptului se gaseste in Torino

Torino gazduieste cel de-al doilea muzeu egiptean ca importanta din intreaga lume, dupa cel din Cairo. Acesta este interesant nu neaparat din cauza numarul de artefacte, ci datorita calitatii lor deosebite. Casa de Savoia este, cu siguranta, unul dintre cei mai activi colectionari din Europa de comori egiptene, fiind un loc istoric si cultural de mare importanta.

Viata de noapte din Torino este, de asemenea, un aspect care nu trece cu vederea in randul turistilor acestui oras. Fie ca mergi pe malurile raului Po (Murazzi), in Piazza Vittorio Veneto, in San Salvario sau in Quadrilatero Romano, in mod sigur te vei bucura de viata de noapte specifica orasului Torino.

Iti place arta moderna?

Acest oras are un numar impresionant de muzee de arta moderna si contemporana, cladiri arhitecturale interesante si proiecte futuriste.

Nu in ultimul rand, Torino gazduieste, de asemenea, unele dintre piesele istorice cele mai valoroase din lume, precum si relicve religioase, printre care celebrul Giulgiu din Torino, autoportretul lui Leonardo da Vinci si Codexul sau cu Zborul Pasarilor.

Torino este, cu siguranta, una dintre cele mai frumoase destinatii din lume. Data viitoare cand calatoresti, include acest oras in itinerariul tau!

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro