Utrecht – ghid de oras

Utrecht, foto Christian MuellerUtrecht, al patrulea cel mai mare oras din Olanda si capitala provinciei cu acelasi nume, este situat intr-o zona geografica compusa dintr-o regiune mlastinoasa si landele de nisip. Aceasta pozitie a favorizat dezvoltarea orasului de-a lungul secolelor, mai ales pentru ca landelele, fiind inalte, au fost neatinse de mareele de furtuna ale Marii de Nord.

Din cele mai vechi timpuri, Utrecht a fost unul dintre principalele centre politice, economice si culturale ale Olandei, fiind, totodata, sediul administratiei provinciale si casa unei universitati celebre fondate in 1636. Turismul acestui oras aduce o contributie semnificativa la economia intregii tari, Utrecht fiind o destinatie de vacanta iubita de numerosi vizitatori datorita numeroaselor sale cladiri istorice inconjurate si intersectate de canale pitoresti.

Daca iti propui sa vizitezi Utrecht, iata ce obiective turistice sa bifezi in calatoria ta:

Catedrala St. Martin

In inima orasului Utrecht se afla Domplein, unde vei gasi Catedrala St. Martin (Domkerk), una dintre cele mai importante biserici din Olanda. Ridicata in 1254 pe locul unei foste biserici romanice, catedrala pe care o gasim azi are corul format in secolul al XIV-lea, transeptele adaugate in secolul al XV-lea si doua capele ridicate in anii urmatori. Structura originala mult mai mare a incorporat Domtoren din apropiere, turn care a fost separat dupa distrugerea navei in timpul unei furtuni in 1674. Ruinele au fost indepartate abia in 1826, cand Domplein a fost supus unei restaurari ample ce avea sa se termine in 1988.

Principalele puncte de interes in Catedrala St. Martin sunt mormintele vechi si cripta, cunoscuta pentru faptul ca adaposteste organele interne ale imparatilor Conrad al II-lea si Henric al IV-lea, care au murit in Utrecht. De neratat este si pitoreasca manastire din secolul al XIV, care leaga catedrala de universitate: pe ferestrele de sus sunt pictate scene din viata Sfantului Martin, in timp ce, in centrul frumoasei gradini a manastirii, o fantana cu o figura de bronz a unui calugar atrage atentia privitorilor.

Domtoren: Turnul Catedralei

Deasupra Centrului Vechi din Utrecht se poate zari zvelt si maiestuos Domtoren, turnul masiv al catedralei St. Martin, care a fost separat de biserica dupa furtuna devastatoare din 1674. Construit intre 1320 si 1382, turnul are o inaltime de 112 metri si gazduieste un carillon impresionant de 50 de clopote, multe dintre ele fiind vechi de cateva secole. Chiar si in ziua de azi, Domtoren este cel mai inalt turn din Olanda, oferind privelisti panoramice magnifice ale vechiului oras si ale pietei Domului. In interiorul turnului se pot vizita doua capele: Sf. Mihai, capela interna a episcopului, si Capela Egmond, care gazduieste o expozitie despre istoria acestei structuri spectaculoase.

Muzeul Catharijneconvent

In fostul azil al Ordinului Sf. Ioan, Muzeul Catharijneconvent ne prezinta istoria crestinismului in Olanda. Deschis in 1978, acest muzeu gazduieste cea mai mare colectie de comori de arta medievala a tarii, cu sectiuni dedicate interioarelor bisericilor, credintei religioase si manastirilor medievale. In afara de aceasta impresionanta colectie din secolele XVII si XVIII, muzeul afiseaza carti si manuscrise valoroase, dar si un model al originalei Catedrale St. Martin, cu informatii despre istoria cladirii. In plus, vizitatorii vor putea vedea in acest loc diferite vesminte bisericesti flamande brodate din Evul Mediu tarziu.

Castelul de Haar

Construit de arhitectul olandez PJH Cuypers, Kasteel de Haar nu este doar cel mai mare castel din Olanda; acesta este considerat cel mai atractiv castel din Tarile de Jos, avand un aspect desprins parca din basmele cu printi. Este atat de mare incat, atunci cand a fost construit in 1822, tot satul Haarzuilens a trebuit sa fie mutat.

Castelul se afla la doar 16 kilometri de Utrecht, in partea vestica a orasului, si gazduieste o colectie impresionanta de antichitati, mobilier, picturi, tapiserii, sculpturi din lemn ornate si tacamuri elegante,  toate decorate somptuos. Gradinile din jurul castelului merita, de asemenea, atentia vizitatorilor, acestea fiind mereu tinute in viata de ale sale flori intens colorate si fantani impresionante.

Muzeul Speelklok

Unul dintre cele mai neobisnuite obiective turistice din Utrecht este Muzeul Speelklok, un muzeu dedicat cutiilor si instrumentelor muzicale vechi. Colectia include instrumente muzicale mecanice din secolul al XVIII-lea pana in prezent, precum si instrumente de pe piata interna, de la mici cutii muzicale la masive bariluri de organe. Alte puncte interesante ale muzeului sunt exemplele de ceasuri muzicale si pianolele.

Oudegracht

Cea mai mare placere a turistilor care ajung in Utrecht este sa se plimbe de-a lungul sarmantului Oudegracht, vechiul canal care trece prin centrul orasului. Incepand cu partea de sud-est a Utrechtului, Oudegracht isi croieste drum pe traseul dominat candva de Rin, in timp ce partea de nord include segmente ale unui vechi canal construit in jurul anului 1000, ce lega Rinul de raul Vecht. In 1275, malul canalului a inceput sa ia forme, fiind conturat de cheiuri, pontoane si depozite. Astazi, multe dintre vechile cladiri din epoca medievala ce dominau acest canal pitoresc au fost transformate in restaurante, cafenele, galerii si magazine de tip boutique.

St. Pieterskerk

La doar o scurta plimbare la nord de Catedrala St. Martin, in Pieterskerkhof se gaseste St. Pieterskerk, una dintre primele biserici construite in acest oras. Ridicata in 1048 si remarcata pentru cele doua turnuri construite in stil romanic, biserica are o cripta cu un sarcofag al fondatorului, Episcopul Bernold. Alte caracteristici notabile ale cladirii sunt capitelurile coloanelor din naos, picturile murale din culoarul de nord si reliefurile din secolul al XII-lea, create in stilul Maasland.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

*Sursa foto: Christian Mueller / Shutterstock.com