Venetia – ce poti face intr-o zi?

Venetia, foto Iakov Kalinin

Daca ai la dispozitie doar o zi pentru a vedea aceasta bijuterie de oras, exista cateva reguli de baza la care trebuie sa te supui. In primul rand, fii selectiv in ceea ce vrei sa vezi. Nu incerca sa acoperi totul intr-o singura zi, Venetia este un oras ce nu poate fi exploatat intr-un timp atat de scurt.

In al doilea rand, incepe vizita dimineata devreme si mergi intai la atractiile turistice principale inainte ca multimile uriase de vizitatori sa le ia cu asalt si sa formeze cozi la obiectivele turistice care sa iti faca vacanta insuportabila.

In al treilea rand, nu incerca sa umbli peste tot. Acest lucru te va extenua, mai ales daca iti petreci vacanta in Venetia in timpul verii, cand temperaturile sunt foarte mari. O idee buna ar fi sa achizitionezi un day pass pe un vaporetti (autobuz de apa) si sa folosesti traghetto (un mijloc de transport in comun de apa care te va duce de pe un mal la altul) ori de cate ori este posibil.

In cele din urma, nu uita sa combini punctele cheie ale orasului cu pietele din imprejurimi atunci cand vrei sa faci cate o pauza de relaxare si de respiro. Exista mai multe piete ascunse la doar o aruncatura de bat de principalele puncte turistice ale orasului.

Ce nu ai voie sa ratezi in Venetia, chiar daca excursia dureaza doar o zi:

Piazza San Marco

Cea mai buna locatie cu care sa iti incepi aventura in Venetia este, in mod cert, Piata San Marco. Daca ajungi dimineata aici, vei avea sansa de a o admira in toata splendoarea ei, inainte ca multimea de turisti sa o invadeze. Incanta-ti privirea cu magnifica Basilica di San Marco, veche de 900 de ani, cu cele cinci cupole frumos ornate, ce evoca fuziunea dintre arta romanica si arhitectura bizantina.

Initial construita pentru a gazdui trupul Sfantului Marcu, salvat din Alexandria de catre comerciantii venetieni, aceasta biserica a devenit o capela a Dogilor ce se aflau la putere. Daca te uiti in sus spre balcon, vei vedea patru cai deasupra usii centrale. Acestia sunt copii ale originalelor care au fost jefuite de la Constantinopol, in a 4-a cruciada dezastruoasa din 1204. Daca ai timp, viziteaza Bazilica pentru a-i admira magnificele si stralucitoarele tavane impodobite cu picturi ale Apostolilor.

Pe partea stanga a pietei vei putea gasi Torre dell’Orologio (un celebru turn cu ceas ce arata ora fixa inca din anul 1499), cu al sau ceas distinctiv si cu cei doi mauri ce ies la iveala in partea de sus. La dreapta se gaseste Campanile, un turn falnic, inalt de 100 de metri, ce iti ofera o vedere panoramica unica a Venetiei odata ce ii ajungi in varf. Acest turn a fost construit initial in anul 900 d. Hr. si s-a prabusit din senin in 1902, singura victima a prabusirii fiind pisica bisericii. O replica identica a fost construita in 1912, cand s-au depus eforturi intense pentru a o stabiliza.

Mergand mai departe intre cele doua coloane de granit care semnifica poarta de acces spre Venetia, vei zari magnificul Palat al Dogilor (Palazzo Ducale). Poreclit “tortul de nunta”, este dificil sa nu apreciem frumusetea acestei cladiri ce domina canalul navigabil cu ale sale arcade minunat ornate si cu fatada-i acoperita in marmura roz veroneza si in calcar istrian. Cu toate acestea, nu te lasa inselat de frumusetea palatului. Acesta a fost sediul puterii republicii pana in 1797, iar exteriorul sau delicat masca o multime de intrigi politice, rapacitate si ambitie nemiloasa.Piata San Marco, foto Iakov Kalinin

De-a lungul apei

In apropiere de Piazza San Marco, daca te plimbi de-a lungul apei, pe Riva degli Schiavoni (unul dintre cele mai importante maluri ale Venetiei), vei ajunge, in cele din urma, la un pod care duce la Arsenale, simbolul puterii militare a Republicii Venetia din secolul XII pana in secolul XVI. Cu toate ca nu poti intra in acest complex militar, merita sa faci o scurta plimbare in imprejurimi, in special pentru a vedea minunatul arc de triumf de la intrare, Porta Magna, flancat de patru lei de marmura. Vrei sa iei o pauza? Cafeneaua din piata din apropiere este un loc perfect pentru a face o bine-meritata pauza de cafea.

De aici, ia vaporetto catre Ponte di Rialto (Podul Rialto) de-a lungul Canalului Grande, pentru a admira cel mai important si interesant pod construit in Venetia. Podul, construit de Antonio da Ponte in 1591, desi are un design destul de simplu, este unul dintre obiectivele turistice cele mai reprezentative din Venetia.

De pe Ponte di Rialto, fa dreapta si coboara in Pescaria si Erberie, niste piete de peste si legume foarte populare in randul localnicilor si turistilor. In Pescaria vei gasi o sumedenie de pesti si fructe de mare, inclusiv caracatita, midii, peste-spada, biban de mare, testoase de mare, tipari si crabi. Piata de legume, gazduita de Campo della Pescaria de langa Canal Grande, freamata de localnici si bucatari care vor sa se aprovizioneze cu fructe si legume sanatoase. Recomandat ar fi sa ajungi aici inainte de ora 12:00, deoarece in timpul pranzului piata se inchide.

Dupa ce ti-ai incantat simturile cu produsele proaspete din Pescaria si Erberie, ia Traghetto de langa pod, peste Canal Grande, pentru a ajunge la districtul Cannaregio din nord-estul orasului, unde vei putea vizita biserica Madonna Dell’Orto, situata langa Canale delle Fondamenta Nove. Croieste-ti drum printre alei, peste poduri si savureaza pacea si linistea acestei zone frecventata mai putin de multimile de turisti.

Aici vei putea gasi, de asemenea, biserica lui Tintoretto (1518 – 1594), care si-a petrecut o mare parte din viata sa lucrand in Venetia, lasand o mostenire bogata in capodopere, inclusiv Judecata de Apoi si Martiriul Sf. Petru. Trupul lui Tintoretto este ingropat langa altar, iar casa lui se gaseste in apropiere de Fondamenta dei Mori.

Ghetoul Evreiesc

Deplasandu-te spre sud, peste Fondamenta Misericordia, ajungi la Ghetto II (Ghetoul Evreiesc). Construit in secolul al XVI-lea ca un refugiu pentru evreii din toata Europa, acesta a fost supus unor masuri draconice de catre Senat. Populatia de evrei a fost inghesuita aici intr-o fasie ingusta de pamant, cu portile inchise si pazite in fiecare noapte, iar locuitorii erau obligati sa plateasca salariile politistilor. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, toti locuitorii evrei au fost deportati in lagarele de concentrare si numai 8 au supravietuit. In prezent, numai un numar mic de rezidenti evrei traiesc in Venetia.

Imaginea sumbra a ghetoului intra in contrast puternic cu opulenta si splendoarea restului Venetiei, fiind dominata de alei inguste si cladiri inalte.

Calatorie inapoi in jos pe Canalul Grande

De aici, mergi pe podul de la Ponte de Guglie si indreapta-te spre Gara Santa Lucia, cel mai important nod feroviar din Venetia. De la Ferrovia Santa Lucia, ia un vaporetto in jos pe Canal Grande inapoi la San Marco si bucura-te de o calatorie de 20 de minute care te va duce 4 kilometri catre cele mai importante hoteluri, muzee si palate din oras.

La finalul zilei, daca mai ai timp, ai posibilitatea de a vizita, chiar vizavi de San Marco, dominanta biserica Santa Maria della Salute, construita in anul 1630.

Revenind la Piazza San Marco, poti termina calatoria ascultand una dintre orchestrele din Caffe Florian si din Caffe Quadri, timp in care sa te rasfeti cu o cafea italiana de cea mai buna calitate. Dupa o astfel de zi lunga, meriti!

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

*Sursa fotografii: Iakov Kalinin / Shutterstock.com