Vizita in regiunea vinului frantuzesc, Bordeaux

BordeauxBordeaux este un oras in sud-vestul Frantei si in nordul regiunii Aquitania, foarte aproape de Oceanul Atlantic. Desi are o istorie impresionanta si implicit monumente importante, orasul e cunoscut mai mult pentru vinurile sale, cele mai apreciate din tara cocosului galic.

Vita de vie a fost introdusa in regiune cel mai probabil in secolul I de catre romani si de atunci se cultiva continuu, devenind una dintre cele mai cunoscute zone in domeniul viticol. Dar nu tot timpul vinurile de aici au fost atat de faimoase. De obicei, regii francezi le considerau de origine englezeasca si preferau sa le consume pe cele din Bourgogne.

Napoleaon al III-lea a cerut in 1855 clasificarea acestor vinuri pentru a se oferi o garantie in plus pentru consumatori. In prezent, peste 70% din cantitatea produsa aici e vin de culoare rosie, iar cele mai apreciate soiuri sunt Cabernet –Sauvignon, Merlot si Malbec.

Excursie in lumea vinului

Francezii sunt constienti de interesul turistilor pentru istoria viticola a zonei si organizeaza trasee in regiune cu scopul de a le descoperi traditia in acest domeniu. Asadar, daca alegi un ghid pentru asta treci prin cele mai importante puncte de interes, intr-un mod organizat, puteti descoperi zona mergand de-a lungul raului Garonne, sau va puteti alege propriile destinatii pe care sa le explorati cu ajutorul unei harti.

Cele  mai apreciate zone sunt Saint-Emilion, Medoc, Graves si Pomerol. In prima, aflata la aproximativ 35 de kilometri in nord-est de Bordeux, cele mai cultivate soiuri sunt Merlot si Cabernet Franc, dar exista si plantatii de Cabernet Sauvignon.

Chateau Ausone si Chateau Cheval sunt singurele vinuri Premier grand cu clase A. Asadar, spre acestea trebuie sa va indreptati atentia, in primul rand. Nu trebuie sa va asteptati la castele in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca vorbim doar de niste denumiri.

Cu toate acestea, exista numeroase lucruri pe care le puteti vedea si gusta aici. In functie de perioada, puteti lua contact cu modul in care se lucreaza viile, cu modalitatea de prelucrare a vinului sau pur si simplu puteti gusta produsul direct din crama, unde probabil nu gasiti sulfitii din sticle.

Sa nu uitam de istoria locului, careia ii puteti lua pulsul de acolo de unde s-a nascut. In plus, unele dintre ele, si ma refer aici la toate castelele din zona Bordeaux, va ofera posibilitatea sa va cazati peste noapte si sa gustati din bucataria locului.

Medoc este o localitate aflata pe malul raului Garonne si una dintre cele mai prestigioase pentru ca doar vinurile de aici, cu exceptia unuia, au fost clasificate in 1855, ca fiind de origine controlata. Asadar, aici puteti vedea mult mai multe castele si e indicat sa parcurgeti faimoasa ruta numita „Route de Chateaux”.

Singurul vin clasificat pe timpul lui Napoleon al III-lea, in afara celor din Medoc, este Chateau Hot-Brion din regiunea Graves, pe care il puteti vizita. In Pomerol nu exista vinuri clasificate insa preturile unora, precum Chateau Petrus sau Chateau Le Pin, sunt cam la acelasi nivel cu cele mai prestigioase vinuri din regiune.

Pe urmele vinului in orasul Bordeaux

In urbe, pe langa barurile si terasele care servesc vinuri de calitate, indiferent de ce alegeti sa mancati, se gasesc si SPA-uri specializate in vinoterapie. Cu toate acestea, obiectivul principal este Maison du vin, unde puteti avea parte de o lectie scurta de istorie locala a acestei bauturi, pe care o si puteti gusta in barul din cladire.

In Les Chartrons traiesc aproape toate familiile de comercianti de vinuri, unele dintre ele inca isi desfasoara sau isi promoveaza afacerea aici, astfel incat nu puteti rata acest cartier.

Palais de la Bourse este cu siguranta unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bordeaux. Acesta are zone destinate unor vinuri precum Chateau Margaux, Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Latour, Chateau Haut-Brion sau Chateau Mouton-Rothschild.

Ce mai putem vizita in Bordeux

Pentru ca orasul nu are doar industria vinului, ar fi nedrept sa nu ne indreptam atentia si spre celelalte obiective turistice locale.

Primul dintre ele este Catedrala St Andre, un edificiu gotic impresionant ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, incepand cu 1998. Prima mentiune a acestei cladiri dateaza din anul 814. Basilica Saint-Michel este si ea o capodopera a stilului gotic flamboaiant. A treia biserica ce face parte din patrimoniul UNESCO este Basilica Sfantul Seurin, cea mai veche din oras, datand din secolul V.

Relativ aproape de catedrala se gaseste Muzeul d’Aquitaine, locul ideal pentru a intelege istoria orasului. Acesta este structurat pe patru nivele destinate unor epoci diferite: preistorie, perioada galo-romana, Evul Mediu si Epoca Moderna.

Mai puteti vedea Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Arte Decorative. Nu trebuie uitat nici Turnul Pey-Berland, construit intre 1440 si 1500, in stil gotic. Acesta atinge inaltimea de 66 de metri.

Pont de pierre este un alt obiectiv ce trebuie pus pe lista oricarui turist. A fost construit la inceputul secolului XIX, din ordinul lui Napoleon I, are o lungime de aproape 500 de metri si leaga centrul orasului de cartierul La Bastide.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro