Vrei sa lucrezi in strainatate? Iata ce lucruri trebuie sa stii!

lucru-in-strainatate

In ultimii ani a devenit din ce in ce mai accesibila gasirea unui loc de munca in strainatate. Tari precum Anglia, Franta, Italia sau Spania se afla in topul preferintelor romanilor care aleg sa-si practice meseria intr-o alta tara decat cea natala. Totusi, riscurile unei astfel de decizii sunt mari si este bine sa va informati din timp cu privire la factorii care iti pot da peste cap planurile. Echipa Eurolines.ro vine in sprijinul tau si iti prezinta cinci aspecte pe care nu trebuie sa le scapi din vedere inainte de luarea unei astfel de hotarari.

  1. Agentia de mediere a fortelor de munca

Odata cu cresterea numarului persoanelor care isi doresc sa lucreze in strainatate au aparut din ce in ce mai multe agentii care ofera mediere intre angajatorul strain si angajat. Pentru a te asigura ca agentia pe care o alegi este una serioasa care isi va respecta toate obligatiile prevazute in contract, ia in considerare urmatoarele sfaturi:

  • Nu incheia niciun fel de intelegere cu persoane fizice, ci numai cu societati comerciale cu personalitate juridica
  • Verifica societatea respectiva adresandu-te Inspectoratului Teritorial de Munca pe raza caruia respectiva societate isi are sediul si solicita informatii referitoare la acreditatea acesteia si numarul de persoane plasate in urma medierii efectuate de aceasta societate
  • Inainte de a semna orice contract, citeste cu atentie toate clauzele stabilite de furnizor
  • Nu uita sa soliciti chitanta pentru orice suma achitata societatii
  1. Informatii despre tara in care vei lucra

Desi pare un lucru banal, schimbul de culturi poate fi unul dramatic pentru cei care nu sunt foarte deschisi sau toletanti. In cadrul fiecarei culturi pot sa existe anumite obiceiuri sau sa fie impuse unele reguli de care nu ai auzit niciodata. Cel mai bine ar fi ca inainte sa alegi tara in care doresti sa lucrezi sa te interesezi despre cultura, istoria si obiceiurile celor care locuiesc acolo.

Totodata, nu trebuie neglijate nici legile tarii in care mergi. Fie ca vorbim de legi care se aplica soferilor sau de cele referitoare la consumul de alcool, trebuie sa cunosti in mare legislatia tarii gazda pentru a evita problemele cu autoritatile din tara respectiva.

  1. Cunoasterea unei limbi de circulatie internationala

Daca tara pe care ai ales-o este Anglia, atunci engleza este singura limba straina de care vei avea nevoie. Pentru ca locuitorii din Anglia vorbesc cu un accent diferit fata de americani sau de ceilalti vorbitori de engleza, te sfatuim sa faci o scurta vizita inainte sa incepi munca pentru a te acomoda cu ritmul vorbirii, felul in care pronunta cuvintele si expresiile uzuale.

Pentru tarile a caror limba contine cuvinte din limba latina, comunicarea cu localnicii n-ar trebui sa fie un chin. Atat italiana cat si spaniola si franceza au numeroase cuvinte care seamana cu limba romana.

  1. Asigura-te ca stii unde se afla ambasada Romaniei

Indiferent de locul in care te duci este bine sa stii unde se afla cel mai apropiat sediu al ambasadei Romaniei. In cazul unei probleme, te poti adresa cu incredere institutiilor care apartin de statul roman.

  1. Vorbeste cu familia si prietenii inainte de plecare

Cel mai important aspect de care trebuie sa te ocupi inainte de plecarea in straintate este comunicarea cu cei dragi. Discuta cu partenerul de viata si/sau copiii despre decizia ta. Sustinerea familei este unul dintre pilonii succesului intr-o tara straina, departe de tot ceea ce iti era familiar.

*Sursa foto: ESB Professional/Shutterstock.com