Ziua 12 – Montmatre, je t’aime

Paris
Ori de cate ori sunt pe fuga in Paris, imi aleg un singur loc pe care sa il savurez. E ca si cum, inainte de a iesi in oras, as deschide dulapiorul cu parfumuri si l-as alege pe cel preferat, in functie de stare. Sau de ocazie.

Dupa aproape 16 ore ostenitoare petrecute in autocar, aleg Montmartre. Desi tatal meu s-a nascut un pic mai departe, in Faubourg Saint Antoine, pasii ma poarta aici. Prima data am vrut sa vad strada Lepique, pe care s-a plimbat, in tinerete, mama mea. Apoi muzeul dedicat lui Salvador Dali. Panorama orasului de pe treptele catedralei Sacre Coeur. Montmartre nu inceteaza sa ma fascineze si sa imi dezvaluie noi secrete.

zid
Peretele iubirii, de exemplu, din Piata Jehan- Rictus, deschisa in timpul saptamanii de la ora 8 iar in week-end, de la 9. In anul 2000, doi artisti francezi au realizat pe placi de lava peretele ”Je t’aime”, pe care ”Te iubesc” este scris in 311 limbi, printre care si romaneste.

”Iubirea este dezordine, sa iubim, asadar!” este motto-ul acestui loc, scris ca un comentariu de banda desenata langa o femeie despletita, goala, asezata cu spatele, desenata pe zid.

4
Tot in Montmartre se afla singurul francez capabil sa treaca prin pereti, cunoscut drept ”Le Passe – Muraille”. Pe numele sau real, domnul Dutilleul, acesta a profitat de darul sau din plin, ba chiar a convins un judecator sa il declare nevinovat pentru ca nu putea fi tinut in inchisoare. Pana cand s-a indragostit.

La sfarsitul unei nopti de iubire patimasa, a ramas blocat intr-unul din pereti si nu a mai iesit niciodata. in Montmartre, casele sunt roz iar pisicile facute ghem, dorm la aer, pe mese rotunde. La colturi de strada se aud povesti adevarate despre artistii care odinioara faceau arta pentru arta si isi plateau berea cu un tablou care astazi valoreaza milioane. Frantuzoaice cochete si stilate probeaza haine in buticuri bogate ca o pestera a lui Aladdin.

Montmartre, je t’aime!