Ziua 8 – Marsilia – Atunci cand merita sa risti

MarsiliaO vizita la Marsilia este ca o plimbare intr-o padure. Pericole pandesc in frunzis insa atata vreme cat ramai pe cararile batute, totul este in regula si te poti bucura de frumusetea locului si de aerul proaspat.

Viata ii rasplateste pe cei curajosi, la fel si Marsilia. Reputatia orasului – de loc in care ceea ce se intampla pe strada depaseste uneori ceea ce vedem in filmele cu gangsteri este egalata de frumusetea orasului.

Marsilia1
Departe de strazile zgomotoase din interiorul orasului se afla Vechiul Port dar si soseaua care se onduleaza de-alungul malului blandei Mediterane. Genul acela de sosea potrivita pentru o plimbare intr-o masina decapotabila, imbracata intr-o rochie eleganta, cu ochelari de soare tip Jackie O., perle la gat si capul acoperit cu o esarfa de matase. Pentru ca am avut doar cateva ore la dispozitie, am ales sa descopar Marsilia de pe platforma deschisa a unui autobuz turistic hop on/ hop off.

Marsilia2
Majoritatea obiectivelor turistice se afla in jurul portului astfel incat un tur complet, fara sa cobori, dureaza in jur de 30 – 40 de minute. Eu mi-am propus sa fac unul si apoi, un al doilea, in timpul caruia sa ma opresc in cateva locuri. Asa s-ar fi intamplat daca strazile inguste si o masina parcata neregulamentar, in mijlocul drumului, n-ar fi creat o situatie demna de o comedie cu Louis de Funes. Noroc cu politistii francezi, mai eficienti in realitate decat in vechile comedii cu jandarmi, care au reusit sa elibereze autobuzul din capcana in doar o jumatate de ora.

Marsilia3
Daca iubesti marea, iti recomand o plimbare, in liniste, pe Rue President Kennedy. Privelistea este superba – in departare se vede Chateau d If iar daca vremea este buna te poti opri pentru o baie pe una dintre plajele de langa oras. Micul cartier Vallons des Auffes are un sarm aparte. Casele colorate si joase, asezate una langa alta, se cocoata pe dealul pazit de Notre Dame de la Garde si redau atmosfera vechiului oras.

Pentru masa de pranz, iti recomand restaurantul Chez Picone, o afacere de familie, care serveste o mancare gustoasa italienieasca la preturi de localnici. Pizza este delcioasa si uriasa iar cafeaua gourmand este servita cu patru tipuri de deserturi – in portii mici, printre care si mousse de ciocolata.

Marsilia a fost desemnata recent capitala europeana a culturii, ceea ce a dus la aparitia a numeroase muzee. Astazi, strazile Marsiliei sunt animate de multi oameni de culoare care vin in Europa din tarile africane si prefera se stabileasca aici datorita climatului prietenos.

Francezul cu sange albastru

Marsilia4
Intalnirea cu o persoana cu sange albastru nu este neaparat ceva neobisnuit in Franta. Descendenti ai vechilor familii de nobili primesc in castele lor turisti dornici de experiente inedite pentru a putea plati facturile uriase de intretinere. Julien are insa ceva aparte – sangele lui albastru provine din Rusia. Familia sa a fugit din tara natala in timpul revolutiei, atunci cand tarismul a fost rasturnat si s-a raspandit in Franta, Germania, Anglia.
Julien s-a nascut la Montepellier, un oras pe care il iubeste, in care locuieste si acum, de unde isi desfasoara activitatea de delegat regional sud al directiei comerciale Euroliens France. Vorbeste cu un accent specific, cantat, si zambeste cu ochii atunci cand povesteste despre orasul lui dar si despre meseria pe care o face. Este multumit ca lucreaza intr-o companie care i-a dat ocazia sa evolueze profesional si sa lucreze cu oamenii. Iar sangele albastru nu il impiedica sa stea la un birou si sa se ocupe de clienti, atunci cand este nevoie. Ba chiar avec un grand plaisir!